#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

Tisztázódjék a Nemzetbiztonsági Hivatal romák elleni sorozatgyilkosságok felderítése kapcsán betöltött szerepe

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, a Magyar Helsinki Bizottság, az Európai Roma Jogok Központja és a Társaság a Szabadságjogokért szükségesnek tartja, hogy mihamarabb tisztázódjon a Nemzetbiztonsági Hivatal  (NBH) romák elleni sorozatgyilkosságok felderítése kapcsán betöltött szerepe.

Translation is available for this content

Switch to English

Az utóbbi napokban a sajtóban nyilvánosságra került hírek, továbbá az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának hétfői ülésén elhangzottak erősítik azt a feltételezést, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal a rendőrséggel való együttműködése során olyan hibákat is elkövetett, amelyek nagymértékben  hátráltathatták a sorozatgyilkosságok ügyében elrendelt nyomozások hatékonyságát. Felvetődött annak gyanúja is, hogy egyes gyilkosságok megakadályozhatóak illetve megelőzhetőek lettek volna a Nemzetbiztonsági Hivatal eljárásának szakszerűsége esetén.

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága 2009. szeptember 8-i ülésén ténymegállapító bizottsági vizsgálatot rendelt el az NBH szerepének tisztázása érdekében.

Meggyőződésünk, hogy a romák elleni brutális sorozatgyilkosságok teljes elkövetői körének felkutatása, a hatóságok mulasztásainak tisztázása és az érintettek  következetes felelősségre vonása a Magyar Köztársaság alkotmányos  kötelezettsége.

Ennek érdekében nyomatékosan felhívjuk az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságát, hogy a már elrendelt vizsgálatot haladéktalanul kezdje meg, és annak eredményéről a közvéleményt megnyugtató módon tájékoztassa.

 

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság