PETÍCIÓ Legyen megfizethető a telefonálás a hazai börtönökben! - Írd alá a Fogvatartottakat és Családjukat Képviselő Csoport (FECSKE) petícióját

Tiltakozás a hajléktalanság büntetése ellen

Nyílt levélben kérték civil szervezetek Pintér Sándor belügyminisztert, hogy a közterületen élés szabálysértéssé nyilvánítását lehetővé tevő törvényjavaslatát vonja vissza, és tegye meg a szükséges lépéseket az emberhez méltó lakhatást lehetővé tevő kezdeményezések támogatása érdekében.

 

A belügyminiszter által benyújtott, a szabálysértési törvényt módosító javaslat felhatalmazást adna az önkormányzatoknak arra, hogy meghatározott területeken tiltsák a közterületen való életvitelszerű tartózkodást, így akár elzárással legyen büntethető az, aki utcán alszik. A civil szervezetek álláspontja szerint a javaslat koncepciója nemcsak az érintett személyek alapvető jogait sérti, de a hajléktalanság kezelésével kapcsolatos szakmai álláspontokkal is szembemegy. Az európai hajléktalanellátó szervezeteket tömörítő FEANTSA például 2013. március 1-jén fejezte ki aggodalmát „a magyar kormány azon erőfeszítései miatt, hogy azokat a hajléktalan embereket, akik nem találnak szállást, bírásággal és szabadságvesztéssel büntessék”.

Az aláírók felhívjuk a figyelmet arra, hogy az Alkotmánybíróság a 38/2012. (XI. 14.) AB határozatban megállapította, az emberi méltósághoz való joggal összeegyezhetetlen a közterületen élés szabálysértéssé nyilvánítása. Az Alkotmánybíróság kimondta, hogy „a hajléktalanság szociális probléma, amit az államnak a szociális igazgatás, a szociális ellátás eszközeivel és nem büntetéssel kell kezelnie. Az Alaptörvény II. cikkében szabályozott emberi méltóság védelmével összeegyeztethetetlen önmagában azért társadalomra veszélyesnek minősíteni és büntetni azokat, akik lakhatásukat valamely okból elvesztették és ezért kényszerűségből a közterületen élnek, de ezzel mások jogait nem sértik, kárt nem okoznak, más jogellenes cselekményt nem követnek el.” A civil szervezetek álláspontja szerint az emberi méltósághoz való jog sérelme attól függetlenül megvalósul, hogy azt az Alaptörvény teszi lehetővé. Ugyanis semmilyen politikai szervnek, így az Országgyűlésnek sincs felhatalmazása arra, hogy az Alkotmánybíróság által emberi jogot sértőnek minősített szabályt vezessen be.

A civil szervezetek szerint a hajléktalanság kriminalizációja alapjogsértő és elfogadhatatlan, és nyílt levelükben arra is felhívták Pintér Sándor belügyminiszter figyelmét, hogy a hajléktalanság kezelésének van szakmailag megalapozott, az emberi jogokat tiszteletben tartó formája.

A nyílt levél teljes terjedelmében itt olvasható.

 

A levelet jegyző szervezetek:

A Város Mindenkié csoport
Eötvös Károly Közpolitikai Intézet
Európai Roma Jogok Központja Alapítvány
Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek
Magyar Helsinki Bizottság
Németh László – egyéni aláíró
Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület
Patriarchátust Ellenzők Társasága
Társaság a Szabadságjogokért
Tízek Társasága

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság