#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

Tilos menedékkérőket indoklás nélkül őrizetben tartani

Nabil és mások kontra Magyarország

Translation is available for this content

Switch to English

 

Ahmad Mohamed Nabil és két másik menekült 2011 novemberében Szerbia felől jöttek Magyarországra. A rendőrség a szomáliai menekülteket őrizetbe vette, mert nem volt útlevelük. Ugyanezen a napon az illegális határátlépés miatt a rendőrség eljárást indított, amelyben elrendelték a Nabil és társai kitoloncolását Szerbiába, valamint a kitoloncolásig az idegenrendészeti őrizetbe vételüket és három év beutazási tilalmat is kiszabtak rájuk. Az idegenrendészeti őrizet ideje alatt a szomáliai férfiak menedékkérelmet terjesztettek elő, arra hivatkoztak, hogy hazájukban üldözi őket az Al-Shabaab terrorszervezet. Mielőtt a menekültügyi hatóság döntése nyomán ügyük az érdemi szakaszba lépett, átszállították őket a nyírbátori őrzött szállásra, majd ezt követően 2012 márciusáig tartották fogva mindhármukat. Nabil és társai a Magyar Helsinki Bizottság segítségével a strasbourgi bírósághoz fordultak.

A Bíróság szerint a magyar hatóságok megsértették Nabil és társai szabadsághoz és személyi biztonsághoz való jogát (5. Cikk). A Bíróság szerint problémás volt, hogy azután is fogva tartották a menedékkérőket, hogy már érdemben vizsgálták a kérelmüket. A Bíróság arra is felhívta a figyelmet, hogy az elzárást jóhiszeműen kell végrehajtani, és a fogva tartás helyének és körülményeinek megfelelőnek kell lennie. A Bíróság szerint fontos észben tartani, hogy nem bűnözőkkel szemben jár el ilyenkor az állam, hanem olyan emberekről van szó, akik gyakran az életüket féltve menekülnek el a hazájukból. A Nabil és mások kontra Magyarország ügyben a Bíróság fejenként 7 500 euró (összesen 22 500 euró) nem vagyoni kártérítést ítélt meg a kérelmezőknek.

Az ítélet angolul itt érhető el.

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság