#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

Támogató Csoportot indított a FECSKE

Támogató Csoportot indított büntetés-végrehajtási intézetekben fogva tartott emberek szerettei számára a Fogvatartottakat és Családjukat Képviselő Csoport (FECSKE). A FECSKE ezzel a sorstárs-csoporttal segíti a hozzátartozókat külső és belső erőforrásaik feltárásában, hogy a későbbiekben magukat és családjukat is hatékonyabban tudják támogatni.

Translation is available for this content

Switch to English

A fogvatartottak nehéz és gyakran rossz körülmények között töltik a büntetésüket, függetlenül attól, hogy mit követtek el. Mindez pedig a szeretteiket is bünteti, akik szintén különösen sérülékeny tagjai a társadalomnak. A jelenleg börtönbüntetésüket töltő emberek családtagjai közül sok ezren élnek a társadalom peremén. A szociális ellátórendszer hiányosságai különösen sújtják ezt a réteget. A börtönbe bevonulók hozzátartozói sok esetben egyedüli családfenntartókká válnak, nehezen bírható terheket cipelnek. A hozzátartozók számára célzottan elérhető támogatási lehetőségek szinte nem léteznek – miközben annak, hogy a börtönben lévő és szabaduló elítélt visszailleszkedjen a társadalomba, alapvető feltétele a stabil, működő támogató háló.

A FECSKE az idén elnyert SozialMarie társadalmi innovációs díjból azért indította ezt a csoportot, mert a nehézségeket a fogvatartottak családtagjai sokszor senkivel nem tudják megosztani. Problémáik, élethelyzetük kevéssé látható. A börtön világához a társadalom részéről előítéletek kapcsolódnak, amelyek a hozzátartozókra is kiterjednek. Nekik nagy szükségük van egy olyan érzelmileg is biztonságos térre, ahol megoszthatják a nehéz élethelyzetükhöz kapcsolódó tapasztalataikat, érzéseiket. Emellett támogatást és információkat kaphatnak, adhatnak egymásnak. A sorstárssegítő csoport tagjai – segítő szakemberek vezetésével – figyelmüket magukra és fogvatartott hozzátartozójukra fordítják. Egymás tapasztalataiból, megküzdési módjainak megismeréséből erőt és motivációt meríthetnek az élethelyzetükkel való megküzdéshez és a problémamegoldáshoz. A csoportokfoglalkozásokon leraknak egy kicsit abból a teherből, ami rájuk nehezedik. Így egy erősebb család várhatja a szabadulókat.

 

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság