Tájékoztatás az indokolás nélkül elbocsátott kormány- és köztisztviselők számára

Tájékoztatjuk az indokolás nélküli elbocsátásuk miatt a Magyar Helsinki Bizottsághoz forduló volt kormány- és köztisztviselőket, hogy az elmúlt napokban kézhez vett strasbourgi döntések alapján sajnálatos módon úgy látjuk, hogy azok, akik a felmentésüktől számított hat hónapon belül nem fordultak az EJEB-hez, nem számíthatnak már előtte jogorvoslatra.

 

Tájékoztatjuk az indokolás nélküli elbocsátásuk miatt a Magyar Helsinki Bizottsághoz forduló volt kormány- és köztisztviselőket, hogy az elmúlt napokban kézhez vett strasbourgi döntések alapján sajnálatos módon úgy látjuk, hogy azok, akik a felmentésüktől számított hat hónapon belül nem fordultak az Emberi Jogok Európai Bíróságához (Bíróság), nem számíthatnak már a Bíróság előtti jogorvoslatra. A múlt héten ugyanis több olyan kérelmező kérelmét utasította el a Bíróság, akik a felmentésüktől számított harminc napon belül a magyar munkaügyi bírósághoz fordultak, ám a felmentésüktől számított hat hónapon belül nem fordultak egyúttal a strasbourgi bírósághoz is.

A Bíróság ezen elutasítások indokát nem részletezte, ám véleményünk szerint az elutasítás indoka legnagyobb valószínűséggel a strasbourgi bíróságnak a K. M. C. kontra Magyarország ítéletben kialakított azon álláspontja lehet, amely szerint a magyar bírói út igénybevétele eleve nem volt hatékony a jogsérelem orvoslására. Ebből ugyanis az következik, hogy a Bíróság a kérelem benyújtásának hathónapos határidejét nem a munkaügyi per lezárulásától, hanem az indokolás nélküli felmentésről való tudomásszerzéstől számítja.

Álláspontunk szerint ez a megközelítés nem helytálló, nem lehet ugyanis felróni a kérelmezőknek, hogy megpróbáltak élni egy olyan belső jogi jogorvoslati lehetőséggel, amelynek a kimerítését a Bíróság minden más ügyben kötelezően elvárja, és amely éppen a Magyarország elmarasztalását eredményező egyezménysértés következtében üresedett ki. Sajnos azonban ezekkel az elutasításokkal szemben a strasbourgi eljárás nem biztosít jogorvoslatot, ezért nincs eszközünk az ügyek továbbvitelére.

Mindez azt is jelenti, hogy megítélésünk szerint azon volt kormány- és köztisztviselőknek, akik nem nyújtottak be kérelmet a Bírósághoz az indokolás nélküli felmentésüktől számított hat hónapon belül, – munkaügyi perük kimenetelétől függetlenül – a továbbiakban nem érdemes Strasbourghoz fordulni.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság