Szigorúan ellenőrzött iratok – A magyar igazoltatási gyakorlat hatékonyságáról

Szerzők: Kádár András Kristóf, Körner Júlia, Moldova Zsófia, Tóth Balázs
Magyar Helsinki Bizottság, Budapest, 2008
ISBN: 978-963-88228-1-9

Translation is available for this content

Switch to English

Magyarországon évente átlagosan több mint másfél millió igazoltatást végeztek az elmúlt évek során, így egyértelműen az igazoltatás a leggyakrabban alkalmazott rendőri intézkedés, amelynek gyakorlata egyes szociológiai kutatások szerint aránytalanul érinti a roma kisebbséghez tartozókat. A Strategies for Effective Police Stop and Search (STEPSS) projekt keretében Országos Rendőr-főkapitánysággal és a Rendőrtiszti Főiskolával együttműködésben a Helsinki Bizottság arra vállalkozott, hogy hat hónapon keresztül gyűjtött adatok statisztikai elemzésével kapjon választ a kérdésre: hatékony-e a magyar rendőrség igazoltatási gyakorlata és igaz-e, hogy az igazoltatottak összetételében etnikai aránytalanságok mutathatók ki. A kutatás eredményeit a „Szigorúan ellenőrzött iratok” című kiadvány foglalja össze, amely magyar és angol nyelven letölthető.

Szigorúan ellenőrzött iratok – A magyar igazoltatási gyakorlat hatékonyságáról és etnikai aspektusairól (kutatási jelentés)

Control(led) group – Final report on the Strategies for Effective Police Stop and Search (STEPSS) Project

 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság