#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

Szakmai koncepció a közérdekű munka hatékonyabb alkalmazásáért

A Magyar Helsinki Bizottság az alternatív szankciókhoz való egyenlő esélyű hozzáféréssel kapcsolatos nemzetközi projektje keretein belül a Budapest Esély Nonprofit Kft. készített egy koncepciót, amelyben a fejlesztő foglalkoztatás eredményei lennének alkalmazhatók a közérdekű munka végrehajtása során, annak hatékonyabb végrehajtása érdekében.

Miért volna erre szükség?

projekt kutatási eredményei azt mutatják, hogy statisztikailag csökken a közérdekű munka alkalmazásának aránya:

Forrás: A Legfőbb Ügyészség adatai a büntetőbíróság előtti ügyészi tevékenységről 2009-2021

Ennek oka lehet, hogy a szakemberek (különösen bírók és pártfogók) sokszor negatívan, gátoltnak látják a közérdekű munka alkalmazását, mert sok adminisztrációval jár, emellett pedig gyakran hiúsul meg a teljesítése. Ezt mutatja, hogy rendkívül magas a közérdekű munka esetében a megindult, adott esetben szabadságvesztésre átváltoztatást eredményező eljárások száma, így a szakemberek szerint az alkalmazás gátjának fontos eleme a sikeres teljesülésbe vetett bizalom hiánya. Tapasztalataik szerint nagy problémát jelent, hogy sokszor a büntetővégzéssel befejezett ügyekben a kiszabott közérdekű munka büntetések alkalmazása során derül ki, hogy az iratokban valószínűleg nem volt elegendő információ a terhelt személyi körülményeire vonatkozóan. Ez különösen akkor problematikus, ha olyan terhelttel szemben szabják ki ezt a szankciót, aki egészségügyi okból nem alkalmas a közérdekű munka büntetés letöltésére. A büntetővégzéssel befejezett ügyekben azonban ez sok esetben a munkahely kijelölésekor derül ki, így akkor kell a szankció végrehajthatóságának megszűnését megállapítani a Bv. tv. 285. § (2) alapján.

Mi a fejlesztő foglalkoztatás?

A fejlesztő foglalkoztatás egy szociális szolgáltatási forma, melynek célja, hogy adott esetben egészségügyi okból megváltozott munkaképességű embereket felkészítsen az önálló munkavégzésre vagy a nyílt munkaerőpiacon történő elhelyezkedésre, egészségi állapotuknak, koruknak, fizikai és mentális állapotuknak megfelelő fejlesztési és foglalkoztatási szolgáltatás biztosítása útján. A fejlesztő foglalkoztatás módszertanát, a szociális szakember segítségével történő munkáltatást lehetne alkalmazni azok esetében, akiknél jelenleg egészségügyi okból megszűnik a közérdekű munka végrehajthatósága. Ehhez rendszerszintű fejlesztések bevezetésére van szükség, amellyel kapcsolatos szakmai javaslataink itt elérhetőek.
Letölthető anyagok


Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság