#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

Szabadságuktól megfosztott gyerekek Kelet-Közép-Európában (2013-2014)

Translation is available for this content

Switch to English

A bolgár, lengyel, román és magyar Helsinki Bizottságok közös, az Európai Bizottság Jogérvényesülési Főigazgatósága által támogatott projektének célja, hogy vizsgálja a fogvatartott, javítóintézeti nevelésre utalt, illetve a pszicho-szociális, pszichiátriai intézetekben elhelyezett gyermekek helyzetét a részt vevő országokban, és azonosítsa a négy országban felmerülő közös problémákat. A projektben részt vevő szervezetek kutatási adatok és interjúk, illetve a különböző intézetekben tett monitorozó látogatások alapján vizsgálták, hogy országaik jogszabályai, illetve a gyakorlat mennyiben felel meg az európai és egyéb nemzetközi sztenderdeknek.

A projekt keretében a Magyar Helsinki Bizottság összesen 20 monitorozó látogatást tett fiatalkorúak büntetés-végrehajtási intézeteiben, javítóintézetekben, speciális gyermekotthonokban és menekültügyi őrzött befogadó központokban.

A projektben részt vevő szervezetek közös tanulmányban összegezték tapasztalataikat, amelyeket a szakembereknek egy 2014 decemberében rendezendő nemzetközi konferencián mutattak be.

A hazai tapasztalatokat összegző tanulmány itt érhető el.

 

 

***

A projektet az Európai Bizottság Jogérvényesülési Főigazgatósága támogatta.

 

A Magyar Helsinki Bizottság a projekt kapcsán végzett tevékenységét az Európai Bizottság mellett az OAK Foundation támogatása tette lehetővé.

 

 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság