#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

Rendőrségi panaszeljárások reformja (2007-2008)

Translation is available for this content

Switch to English

Bizalmi_kerdesA rendőri intézkedések miatt indított panaszeljárás magyarországi rendszerét sok kritika érte, mivel az intézkedést sérelmesnek, jogszerűtlennek vélő állampolgár által benyújtott panaszokat a rendőrség, és nem egy független testület bírálta el, emellett a rendőrséget, mint szervezetet továbbra is a transzparencia hiánya és az erős belső lojalitás jellemzi. A rendőri vezetők esetenként nem járnak el megfelelő szigorral kollégáik jogszerűtlen intézkedései esetén, így a nyilvánvalóan jogszerűtlen intézkedéseket is jogszerűnek minősítik. Mindez azzal az eredménnyel jár, hogy a jogorvoslatban nem bíznak az állampolgárok, ami közvetve a rendőrségbe vetett bizalom megingásához is vezethet.

A Magyar Helsinki Bizottság 2007-ben programot indított a rendőri panaszeljárások reformjának ösztönzésére. A Bizottság célja az volt, hogy meghatározza a panaszeljárás nem hatékony voltának jogszabályi és gyakorlati okait, valamint felhívja a figyelmet a rendőrségi panaszeljárás hatékonyabbá tételének szükségességére. Az MHB szorgalmazta egy független, rendőri intézkedéssel kapcsolatos panaszokat elbíráló testület létrehozását, megvizsgálta a más EU tagállamokban alkalmazott megoldásokat, és szövegszerű javaslatot tett a rendőrségi törvény módosítására. 2008-ban az MHB kutatási beszámolót jelentetett meg „Bizalmi kérdés” címmel, amely 200 panaszügy aktájának vizsgálatán keresztül elemezte a panaszeljárások tipikus okait, kimeneteleit és az ezekből leszűrhető tanulságokat. A kutatási beszámoló letölthető magyar és angol nyelven.

Támogató: Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe

A Magyar Helsinki Bizottság erőfeszítéseinek is köszönhetően az Országgyűlés 2007 júniusában elfogadta a rendőrségről szóló törvény módosítását, mely rendelkezett a Független Rendészeti Panasztestület létrehozásáról. 2007 decemberében az MHB és a Társaság a Szabadságjogokért a TRUST-projekt keretében szakmai kerekasztal-beszélgetést rendezett a Független Rendészeti Panasztestületről szóló új jogszabályi rendelkezések kapcsán a rendőrség, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, a parlamenti frakciók és az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága képviselőinek, valamint jogvédő civil szervezetek és elméleti szakemberek részvételével. 2008 februárjában az Országgyűlés dr. Kádár András Kristófot, a Magyar Helsinki Bizottság társelnökét a Független Rendészeti Panasztestület tagjává választotta.

Panaszmechanizmusok a rendőri eljárásokkal kapcsolatban – konferenciaprogram, 2007. április 5.

Szakmai konferencia a Független Rendészeti Pansztestületről – program, 2007. december 18.

Szakmai konferencia a Független Rendészeti Pansztestületről – emlékeztető, 2007. december 18.

Bizalomhiány a magyar rendőrségnél – okok és következmények (Németh Zsolt előadása a 2007. április 5-i konferencián)

Háttéranyag a Független Rendészeti Panasztestület eljárásáról (Kádár András Kristóf előadása a 2007. december 18-án tartott konferencián)

IPCC (Independent police Complaints Commission) – Alapvető ismeretek (Tóth Balázs előadása a 2007. december 18-án tartott konferencián)

 

 

 

 

 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság