#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

Rendőri igazoltatás útmutató

Megállított a rendőr és igazoltatott? Nem volt nálad személyi? Esetleg panasszal szeretnél élni, de nem tudod, hogyan? Tájékoztatónkból most minden kiderül!

Mi az az igazoltatás?

A rendőr igazoltatás során állapítja meg, hogy ki vagy (megállapítja a személyazonosságot és a személyazonosító adatokat). Az igazoltatásokra szükség van, de fontos, hogy ne legyenek visszaélésszerűek, valamilyen törvényes céljuk legyen, ne az emberek vegzálásáról szóljon, és ne ez alapján értékeljék a rendőrök teljesítményét.

Milyen esetekben igazoltathat egy rendőr?

A rendőr bárkit igazoltathat, de nem “csak úgy”. Kell, hogy legyen az igazoltatásnak valamilyen célja, amit a rendőrnek meg is kell neked mondania, ha rákérdezel legkésőbb az igazoltatás után. Ilyen cél például a közrend vagy a közbiztonság védelme, bűnmegelőzési vagy bűnüldözési cél, vagy akár az, ha az igazoltatásra a te vagy mások jogainak védelme érdekében van szükség.

Nem csak rendőr igazoltathat. Számos hatóság felhívhat arra, hogy igazold a személyazonosságodat (például: közterület-felügyelő, adóhatóság, fegyveres biztonsági őr, határőr). Ha ezt megtagadod, akkor a rendőrség közreműködését kell igénybe venni.

Hogyan kezdődik az igazoltatás?

 

A rendőrnek meg kell mondania a nevét és a rendfokozatát, mielőtt megkezdi az igazoltatást.
Az igazoltatáskor a személyazonosságodat arcképes igazolvánnyal kell bizonyítanod. Ha nem tudod igazolni magad, akkor "bevihetnek" (előállíthatnak).
A rendőr nem igazoltathat "csak úgy".
Az igazoltatás okát a rendőrnek közölnie kell.
Ha megtagadod az igazoltatást vagy hamis adatokat mondasz be, akkor felelősségre vonhatnak.
Ne szegülj szembe a rendőri intézkedéssel akkor sem, ha szerinted a rendőr jogszerűtlenül jár el.

 

Mi van, ha nincs nálad személyi igazolvány?

Nem csak személyivel igazolhatod magad. Ha van nálad jogosítvány, útlevél, vagy más hatósági igazolvány, azt is el kell, hogy fogadják. Ha semmilyen irat nincs nálad, akkor sem követsz el semmit. Nem szabálysértés, ha nincs nálad igazolvány, útlevél vagy más hivatalos irat, vagyis ezért nem bírságolhatnak meg. Ha ezért mégis megbírságolnának, ne fogadd el, tehát ne írd alá a bírságról szóló papírt. Ilyenkor vagy bemondod az adataidat (lakcímedet, tartózkodási helyedet) vagy akár a veled lévő ismerősöd is megadhatja az adataidat:

Rendőri igazoltatás útmutató

Átnézheti a rendőr a zsebeidet és a táskádat?

Igen, a rendőr kipakoltathatja a táskádat és a zsebeidet, ha nem tudja megállapítani, hogy ki vagy, ha valamilyen veszély elhárítása miatt szükséges, vagy ha azt gondolja, hogy bűncselekményt vagy szabálysértést követtél el. Ha az igazoltatás jogszerű, akkor az is az lesz, hogy ki kell pakolnod a zsebedet. Fontos, hogy ez nem lehet megalázó, nem okozhat neked kárt.

Megbilincselhet a rendőr, ha úgy gondolja, megsértettem egy jogszabályt?

A pusztán megelőző jellegű, kézzelfogható kényszerítő körülmény és ténylegesen meglévő biztonsági kockázat nélküli bilincselés jogsértő.

A rendőrségről szóló törvény egyértelmű. Négy okból bilincselhet a rendőr:

  • önkárosítás,
  • támadás,
  • szökés megakadályozására vagy
  • ellenszegülés megtörésére.

Ha a törvényben meghatározott négy feltétel közül egyik sem áll fenn, a bilincselés törvénysértő. Ha fennáll valamelyik eset vagy annak közvetlen veszélye, akkor is csak az arányosság elvének figyelembevételével alkalmazható bilincs. Tehát nem elég a fent felsoroltak valamelyike távoli lehetőségének fennállása. Nem elég például az sem, hogy nyilván nem fogsz örülni, hogy bevisznek a rendőrök, és esetleg előfordulhat, hogy elszaladsz. Konkrét, kézzelfogható körülmény szükséges.

Mit tehetsz, ha azt gondolod, nem volt jogszerű a rendőr intézkedése?

A rendőri intézkedéssel szemben panaszt lehet tenni.

Két lehetőség van:

  1. az intézkedést végrehajtó rendőrkapitányságnak lehet írni az intézkedéstől számított 30 napon belül;
  2. az Alapvető Jogok Biztosához lehet fordulni az intézkedéstől számított 1 éven belül. Mindkét típusú panasz írásban és szóban is megtehető.

A rendőrségre benyújtott panasz elutasítása esetén 15 napon belül fellebbezhetsz, a fellebbezés elutasítása esetén a döntés ellen 30 napon belül bírósághoz lehet fordulni.

Utólag tehetsz panaszt az intézkedő rendőr ellen.
A rendőr köteles elmondani, hogy az intézkedés ellen mi a jogorvoslat és mennyi időn belül kell beadni.
Ha elutasítják a rendőrségre benyújtott panaszodat, 15 napon belül fellebbezhetsz.

Mit tennél, ha belefutnál egy igazoltatásba, ahol a rendőrök semmibe veszik a jogaid?
Ugye nem hagynád annyiban a dolgot?
Mi ilyen esetekben ingyenes jogi segítséget nyújtunk!

Rendőri intézkedés és bántalmazás

Ha a rendőr bántalmazott, feljelentést tehetsz a Nyomozó Ügyészségen, ebben az esetben fontos a bántalmazás után minél hamarabb orvosi látleletet felvetetni, és azt a feljelentéshez csatolni.

rendőri intézkedés dokumentáció

Az intézkedésről kérj írásos dokumentációt, mert a későbbiekben hasznos lehet, ha kérdés, (jog)vita merülne fel, és az érdekeidet érvényesítenéd egy
későbbi eljárásban.

Teszteld a tudásod „Igaz-Hamis” kvízünkkel,
hogy képben legyél rendőri intézkedésnél, mit tehet a rendőr és mit tehetsz te!
Kattints a kvízért!

 

Ha bármilyen további kérdésed lenne rendőri intézkedésekkel kapcsolatban,
fordulj a Magyar Helsinki Bizottsághoz, ahol a kapacitástól függően próbálunk segítséget nyújtani!

 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság