#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

Reakció Bajnai Gordon nyilatkozatára

A Magyar Helsinki Bizottság felháborodását fejezi ki Bajnai Gordon nyilatkozata miatt, miszerint a magyar kormány azért vásárolt vízágyúkat az EU schengeni alapjából, mert a menekülttáborokban előállhat olyan helyzet, amelyet ezek segítségével kell megoldani.

A Bizottság tapasztalatai szerint a hazájukból üldöztetés elől menekülő, védelemért folyamodó emberek a gyakran kilátástalan helyzetük feletti elkeseredésüket nem erőszakos cselekményekkel fejezik ki. A magyarországi táborokban vízágyú vagy más hasonló kényszerítő eszköz igénybevételét szükségessé tevő tömeges lázadás, rendbontás még soha nem fordult elő. Éhségsztrájk és öngyilkosság volt már – a vízágyú azonban ezekre nem hatékony megoldás.

Rendkívül károsnak tartjuk, hogy a beruházás jogszerűségét firtató kérdések megválaszolása alól az önkormányzati és területfejlesztési miniszter az idegenellenes érzelmekre rájátszó, azokat erősítő és teljesen megalapozatlan kijelentésekkel igyekszik kibújni. Elvárjuk, hogy a magyar kormány tartózkodjon a hasonló megnyilvánulásoktól, és tegye egyértelművé: a menedékkérők nem jelentenek semmiféle biztonsági kockázatot a társadalomra, amikor a nemzetközi egyezményekben és hazai jogszabályokban biztosított alapvető jogukkal élve védelmet kérnek Magyarországtól.

 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság