#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

A származási országinformáció szerepe a menekültügyi eljárásban

A származási országinformációnak (country information, COI) szerepe a menekültügyi eljárás során.

Honnan tudjuk, hogy milyen a trónöröklési szertartás a ghánai dagomba törzsben? El kell hinnünk, hogy Afganisztánban a törzsi viszályokat egy nő ajándékba adásával rendezik? Hihető. hogy Szudánban halálra kövezéssel büntetik, ha valaki az iszlámról más vallásra tér át? Honnan tudjuk, hogy a kínai Falun Gong vallás követői milyen rituális gyakorlatokat végeznek?

A menekültügyben dolgozók naponta találkoznak ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel, így a származási országinformációnak (country information, COI) nagy szerepe van a menekültügyi eljárás során: ez jelenti ugyanis a legfontosabb (és gyakran az egyedüli) tényszerű bizonyítékot az eljárásban. Az országinformáció jelentőségéről és szerepéről szóló tanulmány, mely kitekintést nyújt a konkrét felhasználási területekre és a vonatkozó szakmai normákra, itt letölthető.

A Magyar Helsinki Bizottság 2004 óta részt vesz az „Országinformációs Hálózat” (COI Network) nevű kezdeményezésben. A Hálózat legutóbbi, 2007 novemberében zárult közös projektjében – melyben 15 európai ország 18 kormányzati és civil szervezete vett részt – a Bizottság egy az EU 27 tagállamára kiterjedő kutatást vezetett. A kutatást azt igyekezett feltárni, hogy az országinformáció kutatására és bizonyítékként való felhasználására vonatkozó minőségi normák hogyan jelennek meg jogi kritériumként a jogszabályokban és a bírói gyakorlatban. A kutatás eredményeként született az „Országinformáció a menedékjogi eljárásban – A minőség, mint jogi követelmény az EU-ban” (Country Information in Asylum Procedures – Quality as a Legal Requirement in the EU) című összehasonlító tanulmány, amely letölthető angol és orosz nyelven, az alábbiakban pedig magyar nyelvű országinformációkat olvashatnak.

Afganisztán – 2009

Egyiptom – 2009

Görögország – 2009

Irak – 2009

Szíria – 2009

Szomália – 2009

 

Törökország – 2009

Algéria – 2008

Koszovó – 2008

Libéria – 2006

Nigéria – 2006

Szerbia – 2006

Szerbia – 2008

Szomália – 2005

 

 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság