#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

Országinformáció a menedékjogi eljárásban – A minőség, mint jogi követelmény az EU-ban

A származási országinformáció (country information, COI) jelenti a legfontosabb (és gyakran az egyedüli) tényszerű bizonyítékot a menekültügyi eljárásban. A Magyar Helsinki Bizottság 2004 óta részt vesz az „Országinformációs Hálózat” (COI Network) nevű kezdeményezésben, melynek célja, hogy közös európai minőségi normák, kutatási és képzési módszerek meghonosításával javítsa a menekültügyi eljárásokban használt országinformáció minőségét és hozzájáruljon az egységes európai minőségi normarendszer kialakításához. A Bizottság a három egymás után következő projekt keretében számos különböző tevékenységet végzett: többek között részt vett az úttörő jelentőségű „Országinformáció-kutatás” (Researching Country of Origin Information) című kézikönyv és az arra épülő nemzetközi távoktatási program megalkotásában, számos képzést szervezett és tartott és összehasonlító kutatást végzett.

A Hálózat legutóbbi, 2007 novemberében zárult közös projektjében – melyben 15 európai ország 18 kormányzati és civil szervezete vett részt – a Bizottság egy az EU 27 tagállamára kiterjedő kutatást vezetett. A kutatást azt igyekezett feltárni, hogy az országinformáció kutatására és bizonyítékként való felhasználására vonatkozó minőségi normák hogyan jelennek meg jogi kritériumként a jogszabályokban és a bírói gyakorlatban. A kutatás eredményeként született az „Országinformáció a menedékjogi eljárásban – A minőség, mint jogi követelmény az EU-ban” (Country Information in Asylum Procedures – Quality as a Legal Requirement in the EU) című összehasonlító tanulmány, amely letölthető angol és orosz nyelven.

Koordinátor: Osztrák Vöröskereszt / ACCORD

Támogató: Európai Menekültügyi Alap Közösségi Allokáció, ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR)Osztrák Vöröskereszt

Honlap: www.coi-network.netwww.coi-training.netwww.ecoi.net

 

 

 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság