Nyilvános bocsánatkérésre szólítjuk fel a Fidesz szóvivőjét

Hoppál Péter 2013. augusztus 17-én megtartott sajtótájékoztatóján a nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendelését teljesítő álcivil szervezetnek nevezte többek között a Magyar Helsinki Bizottságot, elismerve, hogy fogalma nincs, a korábbi kormányokkal szembeni kritikák idején is kaptunk-e külföldi támogatást. A nyílt levelünkben felvilágosítjuk a szóvivőt, és bocsánatkérésre szólítjuk fel.

Levelünk  összefoglalóan a következőket tartalmazza:

1.      A Helsinki Bizottság két évtizede a mindenkori kormányzat kritikusa, és ez idő alatt mindvégig kapott támogatást Soros György nevéhez köthető forrásokból. A magyarországi emberi jogi helyzetet 2002 és 2010. között ugyanúgy bíráltuk az ENSZ és az Európa Tanács fórumai előtt, mint az elmúlt három évben.

2.      A Hoppál Péter által politikainak címkézett kritikánk valójában tisztán jogi érveken alapul, amelyeket olyan jogi fórumok igazoltak vissza, mint az Alkotmánybíróság, az Európai Unió Bírósága, az Emberi Jogok Európai Bírósága és az Európa Tanács szervei.

3.      A kormány elkerülhette volna a nemzetközi kritikát, ha meghallgatja a jogvédők észrevételeit, amelyeket nem egyszer még a törvényhozási szakaszban megküldtünk a kormánypárti országgyűlési képviselőknek. Az, hogy a figyelmeztetéseinket semmibe vették, az alkotmányellenes és nemzetközi jogot sértő szabályokat megszavazó képviselők felelőssége, és nem azoké, akik a jogsértésre rámutatnak.

4.      Azok is ennek az országnak a polgárai, akiknek a Magyar Helsinki Bizottság az elmúlt három év során jogi segítséget nyújtott, így például az indokolás nélkül elküldött kormány- és köztisztviselők, a szolgálati nyugdíjuktól visszamenőleges hatállyal megfosztott rendvédelmi dolgozók, az idő előtt nyugdíjazott bírák, a gyülekezési jogukban indokolatlanul korlátozott demonstrálók. Érdekeik képviseletét az ország elleni támadásnak minősíteni különös nemzetfelfogásról tanúskodik.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság