NEMZETKÖZI KONFERENCIA A BÜNTETŐELJÁRÁSI GARANCIÁKRÓL – A NEMZETI EMBERI JOGI INTÉZMÉNYEK SZEREPE

Két napos rendezvényt tartottunk a Nemzeti Emberi Jogi Intézmények (Magyarországon az Alapvető Jogok Biztosa) szerepéről, melyen az EU több mint 16 tagállamában működő emberi jogi intézmények képviselői vettek részt. A konferencia középpontjában a gyanúsítottak és vádlottak eljárási jogai álltak.

A nemzetközi tapasztalatcserére lehetőséget nyújtó rendezvényre Budapesten, 2019. február 12-én és 13-án, „A gyanúsítottak és vádlottak jogainak erősítése a nemzeti emberi jogi intézmények bevonásával” című nemzetközi projektünk keretében került sor.

Az összesen 42 főt számláló  eseményen több ­– interaktív, csoportokra bontott – konzultációt tartottunk, mely lehetővé tette a kötetlen beszélgetést, és betekintést engedett a képviselt emberi jogi intézmények gyakorlati mechanizmusába.

A konferenciának kettős célja volt: (1) a résztvevők informálása a projekt kulcsfontosságú megállapításairól, így a Nemzeti Emberi Jogi Intézmények (NEJI-k) szerepéről az eljárási garanciák biztosítása kapcsán, beleértve az egyes regionális sajátosságokból fakadó kihívásokat, valamint (2) az első kézből történő, határokat átívelő tapasztalat– és információcsere.

Az Emberi Jogok Európai Egyezményébe foglalt büntetőeljárási garanciákról és az azokhoz tartozó helyi kihívásokról Dr. Kirs Eszter, a Magyar Helsinki Bizottság jogi előadója tartott előadást. A prezentáció során az európai eljárási alapelvek és a tagállami gyakorlat közötti eltolódásról hallhatott a közönség, mely a fegyverek egyenlősége elvének veszélyeztetését vonja maga után. A vádlottak és a gyanúsítottak jogainak biztosítására vonatkozó hiányosságok tekintetében említésre került az ügyvédi kirendelésből fakadó nehézségek, a tárgyaláshoz való jog és az egyéniesítés szűkülő tendenciája, vagy éppen a tájékoztatáshoz és tolmácsoláshoz való jog gyakori figyelmen kívül hagyása.

Az eljárási nehézségekre reagáló Nemzeti Emberi Jogi Intézmények kerültek ez után a konferencia középpontjába, Richard Carver, PhD. oxfordi kutató előadása nyomán. A szakértő pontos kimutatásokon keresztül prezentálta a már említett eljárási jog és gyakorlat közötti diszkrepanciát. Lehetséges megoldásként pedig a kutató kiemelte a NEJI-k által kivitelezendő fogvatartó intézmények monitorozását és eredményeik publikálását.

Az előadásokat követően került sor az irányított beszélgetésekre, melyek során (1) megvizsgáltuk adott emberi jogi intézmények jó gyakorlatát a gyanúsítottak és vádlottak információhoz, tolmácshoz, és ügyvédhez jutása, valamint esetleges sérülékeny csoportba tartozásuk vonatkozásában. Kiemelt téma volt továbbá (2) az emberi jogi intézmények belső, más állami szervek, és egymás közötti – beleértve a civil szervekkel való – kapcsolatrendszerének lehetséges továbbfejlesztése is, valamint (3) az európai uniós normákra való hivatkozás hajlandósága.

A megbeszélésen általános egyetértés született a képviselt Nemzeti Emberi Jogi Intézmények szorosabb együttműködésére, jó gyakorlataik megosztására.

 

 

 

 

 

EU-logoAz esemény az Európai Unió támogatásával valósult meg.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság