#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

Nemzetközi felhívás az Afganisztánba történő visszaküldések ellen

A France Terre d’Asile nemzetközi felhívása az afganisztáni visszaküldések ellen.

A France Terre d’Asile nemzetközi felhívása az afganisztáni visszaküldések ellen.

A felhíváshoz többek között az alábbi szervezetek csatlakoztak:

Európai Menekültügyi Tanács  (ECRE), Brit Menekültügyi Tanács (British Refugee Council), Spanyol Menekültügyi Tanács (CEAR), Olasz Menekültügyi Tanács (CIR), Görög Menekültügyi Tanács (GCR), Magyar Helsinki Bizottság, Immigration Advisory Service United Kingdom (IASUK), ProAsyl, Aftam, Agir ensemble pour les droits de l’homme (AEDH), Auberge des migrants, CAAR, CASP, Collectif VAN (Vigilance arménienne contre le négationnisme), Collectif urgence Darfour, Fnars, Fédération des PACT, Fondation Caritas Luxembourg, Forum réfugiés, La belle étoile, Organisation suisse d’aide aux réfugiés, Salam, SSAE, Uniopss, Vigilance Soudan, SOS Racisme.

Álláspontunk szerint az Afganisztánba történő visszaküldések nem jelentenek elfogadható megoldást a jelen helyzetben. Az afganisztáni biztonsági helyzet lényegesen rosszabb, mint néhány évvel ezelőtt. Lehetetlen – így a nemzetközi fegyveres koalíciónak sem áll módjában – az Afganisztánba visszatérők biztonságát szavatolni. Az afgánok visszaküldése aláásná az Unió Emberi Jogok Európai Egyezményében és Európai Unió Alapjogi Chartájában megtestesülő értékrendjét.

Európában sok afgán él nyomorban, megfelelő jogi státusz és jogérvényesítés lehetősége nélkül. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint az afgánok jelentős része szorul nemzetközi védelemre. Álláspontunk szerint azonban a tagállamokban sokan közülük nem kapták meg a szükséges védelmet, és nem férhettek hozzá fair menekültügyi eljáráshoz.

Felhívjuk az Európai Unió tagállamait, hogy – tekintettel az Afganisztánban tapasztalható nagyfokú bizonytalanságra – függesszék fel a visszaküldéseket, és találjanak azonnali megoldást az afgán menedékkérők védelmi igényeinek kielégítésére, illetve biztosítsák a menedékhez való jog érvényesülését. Az Európai Unió tagállamainak együttesen és egyénileg is van lehetőségük és megfelelő eszközeik arra, hogy a védelemre szorulókat ideiglenes vagy humanitárius védelemben részesítsék. Ahogy korábban már a balkáni háború idején előfordult, hogy a tagállamok együtt dolgoztak ki védelmi megoldásokat, a hasonló cél érdekében most is közösen kellene cselekedniük.

További információ:
http://www.france-terre-asile.org/petition/


Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság