Nemi hovatartozással összefüggő üldözés

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság 2002 májusában közzétett iránymutatása

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság 2002 májusában közzétett iránymutatása

A „nemi hovatartozással összefüggő üldözés” kifejezésnek nincsen önálló jogi jelentése. E kifejezést azon különféle menedékjogi kérelmek összefoglalására használjuk, ahol a menekült státusz meghatározása során a nemi hovatartozás is releváns ténynek minősül. Szilárd elv, hogy a menekültdefiníció egészét a menekült státusz iránti kérelmek pontos elbírálása érdekében az esetleges nemi vetületre tekintettel kell értelmezni.

A nemi hovatartozással összefüggő üldözés természetének megértéséhez nélkülözhetetlen a „társadalmi nem” (gender) és a „biológiai nem” (sex) fogalmának meghatározása és elhatárolása. A nemi hovatartozással összefüggő kérelmeket nők és férfiak is benyújthatják, az üldözés sajátos természetének következtében azonban a női kérelmezők jóval gyakoribbak. A tapasztalatok szerint a nemi hovatartozással összefüggő kérelmek általában – de nem kizárólag – a következő tényállásokat ölelik fel: szexuális erőszak, családi/családon belüli erőszak, családtervezés kényszer hatása alatt, női nemi szerv megcsonkítása, társadalmi normák áthágása miatti büntetés, valamint homoszexuálisok elleni diszkrimináció.

Nemzetközi védelmi iránymutatás – Nemi hovatartozással összefüggő üldözés a menekültek helyzetére vonatkozó 1951. évi Genfi Egyezmény és az 1967. évi Jegyzőkönyv 1A(2) bekezdésének összefüggésében (UNHCR, 2002. május)

 

 

 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság