#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

‘NEM’ a menedékkérők tömeges elzárására!

Hét civil szervezet – közöttük a Magyar Hesinki Bizottság is – közös nyilatkozatban tiltakozik a menedékkérőket érintő újabb törvényjavaslat ellen.

Az Országgyűlés hamarosan újabb, a menedékkérőket érintő törvényjavaslatról (T/13976) szavaz. A javaslat szerint egyrészt a rendőrség minden Magyarországon jogellenesen tartózkodó külföldit visszakísérne a határkerítés túloldalára; másrészt azokat a menedékkérőket, akiket beengednének a tranzitzónába, kötelezően fogva tartanák, és a tranzitzónát csak „a kiléptető kapun keresztül”, Szerbia vagy Horvátország felé hagyhatnák el. Mindezt a kormány a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetre hivatkozva teszi, ugyanakkor az országban jelenleg alig 400 menedékkérő tartózkodik, a válsághelyzet meghosszabbítása csupán az idegengyűlölő, félelemkeltő propaganda fenntartását szolgálja.

Mi számos okból ellenezzük ezt a javaslatot. Ha mindez megvalósulna, a menekülők hozzáférése a nemzetközi védelemhez ellehetetlenülne. A tervezet ráadásul nem tesz kivételt még a gyermekek, idősek, családok esetében sem. Minden menedékért folyamodó embert őrizet sújtana, pedig a védelemért folyamodás önmagában nem lehet alapja a szabadság megvonásának.

A helyzet jelenleg is aggasztó. A kerítés felépülése óta már így is egyre több jelentés tanúskodik a szerb-magyar határnál folyamatosan erősödő erőszakról. A nemzetközi védelmet kereső emberek, amint megkísérlik átlépni a határt, az útjuk során sok esetben a rendőrség által végrehajtott ún. ’visszakísérésekkel’ szembesülnek. A visszakísérés során megvalósuló erőszakról szóló tanúvallomások sokkolóak, szóbeli és fizikai bántalmazásokról, megalázásokról adnak számot. A törvényjavaslat az ún. 8km-es visszakísérési szabálynak az egész országra történő kiterjesztését is tartalmazza, ami növelheti az erőszak áldozatává váló menedékkérők számát. Az ilyen kockázatok helyett az erőszakról szóló jelentések azonnali kivizsgálására és határozott fellépésre lenne szükség a védelmet keresők elleni erőszak megszüntetése érdekében!

A Szerbiából Magyarországra érkező menedékkérők már most is kizárólag az önkényesen heti 25 főre lecsökkentett kapacitású két tranzitzóna egyikében adhatják be kérelmüket. Mivel a kormány szerint Szerbia megfelelő védelmet tud nyújtani a menedékkérőknek, a tranzitzónákban fogvatartott emberek kérelmét napokon belül elutasítják. Az elutasított menedékkérők hiába fordulnak bírósághoz és hiába kérnek ügyvédi segítséget a bonyolult eljáráshoz, a minőségi jogi segítségnyújtást jelenleg a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal nem biztosítja korlátozás nélkül valamennyi menedékkérőnek.

A törvényjavaslat szerint pedig minden menedékkérő automatikusan őrizetbe kerülne a tranzitzónákban. Mindez több szempontból is riasztó. Egyrészt a bizonytalan és hosszú fogvatartásnak rendkívül súlyos következményei lesznek az általában amúgy is rossz pszichés állapotban lévő emberekre. Az intézkedés különösen súlyosan érintheti a sérülékeny menedékkérőket, például a pszichés betegeket vagy a kiskorúakat. Minél fiatalabb egy gyerek, annál súlyosabb kóros lelki jelenség alakulhat ki benne a bezártság hatására. A korábban bántalmazást, kínzást, háborút és más katasztrófát túlélő emberek ismételten traumatizálódhatnak, ami beilleszkedési, alkalmazkodási problémákhoz vezethet a későbbiekben. Másrészt a javaslat sérti az uniós jogot is, hiszen pusztán azon az alapon, hogy valaki menedékkérő, nem lehet az őrizetét elrendelni. Aggályos továbbá, hogy a fogvatartással szemben a bírói jogorvoslat köre tovább szűkül, amely sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

A tervezet tehát ellentétes hazánk nemzetközi jogi kötelezettségeivel. Álláspontunk szerint annak elfogadásával hazánk kiiratkozik a közös uniós menekültügyi rendszerből. Hovatovább, a 14-18 év közötti kísérő nélküli kiskorúak kizárása a gyerekvédelemből Európában példátlan módon szembemegy az ENSZ gyermekjogi egyezményével, mert védelem helyett diszkriminálja őket magyar társaikhoz képest. Fontos alapelv, hogy őket minden eljárásban elsősorban gyermekként kell kezelni és csak másodsorban menedékkérőként. A kiskorúak fogvatartása jogellenes és embertelen, újabb traumának teszi ki a sokat szenvedett gyerekeket.

Ezek a gyerekek védelemre és gondoskodásra szorulnak. Nem fenyegetésként kell rájuk tekinteni, hanem olyan lehetőségként, amely sikereket és gyarapodást hozhat ennek az országnak és ennek a kontinensnek. Hogy milyen felnőtt lesz belőlük, az rajtunk is múlik! A magyar történelem tele van népcsoportok sikeres befogadásával és beilleszkedésével. Ez az ország rengeteget profitált már abból, hogy mert befogadó lenni; megérné hűnek maradni ezekhez a hagyományokhoz. Kérjük a jogalkotót, gondolja át, hogy valóban kerítés mögé szeretné-e zárni a menedékkérőket, köztük a gyerekeket.

Az integráció azt jelenti, hogy aki itt él, az ide tartozóvá szeretne válni és fontos a számára, hogy a közösséghez hozzájáruljon; de azt is jelenti, akik régebb óta itt élnek, segítenek abban, hogy az újonnan jövők minél hamarabb a társadalom teljes jogú tagjaivá váljanak.

Az eddigiekben civil szervezeteknek lehetőségük volt az integráció első lépéseit már a menekültügyi eljárás alatt segíteni. Amennyiben az Országgyűlés megszavazza a törvényjavaslatot, a sok-sok magyaróra, az integrációs tréningek és a magyar társadalommal kialakított pozitív kapcsolatok mind kárba vesznek. A jövőben pedig olyan menekültek kerülnek ki a tranzitzónákból, akik a magyar társadalom felé még egyetlen lépést sem tudtak tenni – önhibájukon kívül. Az ő integrációjuk nekik is, és az őket segítőknek is nehezebb feladat lesz. A törvénytervezet elfogadása nemcsak embertelen, de minden szempontból irracionális lépés is lenne.

Kérjük tehát az Országgyűlési képviselőket, ne szavazzák meg ezt a javaslatot!

Ideje lenne, hogy a migráció kérdése visszakerüljön a helyére, ne a napi politika használja félelemkeltésre a témát, hanem felelős szakpolitikák szülessenek a szakemberek és az érintettek bevonásával!

Védelemre szoruló embertársaink számára pedig tisztességes eljárást és bánásmódot szeretnénk, a válsághelyzet meghosszabbítása helyett megfelelő elhelyezést, ahol a hazánkba érkező menedékkérők megkezdhetik magyarországi integrációjukat!

 

Amnesty International Magyarország
Artemisszió Alapítvány
Cordelia Alapítvány
Ebony Afrikai Egyesület
Magyar Helsinki Bizottság
Menedék –Migránsokat Segítő Egyesület
MigSzol –Migráns Szolidaritás Csoport 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság