Nem a Magyar Helsinki Bizottság miatt van itt a nemi erőszakkal gyanúsított menedékkérő

Nem igaz az Origo és a Fidesz állítása, hogy a Magyar Helsinki Bizottság segítsége miatt maradhatott hazánkban a nemi erőszak elkövetésével gyanúsított fiatal afgán férfi. Jogvédő egyesületünk nem képviselte a nevezett személyt egyetlen eljárásban sem.

A gyanúsított „segítségünk” nélkül tartózkodik Magyarországon. Az elmúlt évek folyamán hozzánk forduló ezernyi személy közül akár őt is képviselhettük volna a menedékjogi eljárásában, de ilyen nem történt. Egyébként sem vagyunk jósok, hogy kitaláljuk, a jövőben ki milyen bűncselekményt fog elkövetni.

Annyi támadás után azonban kénytelenek vagyunk rámutatni, hogy az Origót az például nem zavarta, amikor a CÖF egyik prominense a szülei által halálra éheztetett gyermek ügyében látott el védelmet. Félreértés ne essék: a büntetőjogi védelem természetesen mindenkinek jár – ahogyan a jogi képviselet járna egy fiatalkorú menedékkérőnek is –, és azzal sincs semmi gond, hogy ifj. Lomnici Zoltán ilyen emberek védője volt, az ügyvédi hivatásnak ez is része. A védői közreműködés hozzájárul ahhoz, hogy a gyilkosokkal szemben lefolytatott büntetőeljárás tisztességességéhez se férjen kétség. De nem látni arról cikket az Origo címlapján, hogy „A CÖF prominense gyerekgyilkosokat menteget”. Ez persze éppúgy hazugság lenne, mint az, hogy a Helsinki Bizottságnak bármilyen köze volna a szexuális erőszakhoz.

Az is különös, hogy az Origo nem számolt be róla, hogy 2010 és 2017 között Magyarországon 3652 szexuális erőszakot regisztráltak, ezek jó része családon belüli erőszak volt. Talán azért a hallgatás, mert a Fidesz-kormány a nőket érő erőszak és a családon belüli erőszak felszámolásáról szóló Isztambuli Egyezményt sem akarja ratifikálni 2011 óta. Úgy tűnik, a kormánypárt és propagandistái számára a szexuális erőszak csak akkor igazán baj, ha a gyanú szerint nem magyar állampolgár az elkövető.

Együtt érzünk az áldozatokkal, és örülünk annak, ha a magyar hatóságok a törvény teljes szigorával lépnek fel a szexuális erőszak és zaklatás minden formájával szemben, legyen az elkövető vagy az áldozat bármilyen állampolgárságú, származású vagy vallású. Bátorítjuk a kormányt, hogy a jövőben az évente több ezer magyar állampolgárt (elsősorban nőt és gyermeket) sújtó családon belüli erőszak ellen is hasonló elszántsággal lépjen fel, és mihamarabb ratifikálja az erről szóló egyezményt.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság