1% tőled, 100% tőlünk Ajánld fel adód 1%-át a Magyar Helsinki Bizottságnak!

Migrációs pánik: a kormány szócsöve a közmédia

A Magyar Helsinki Bizottság ma levélben fordult a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatójához, illetve a közmédiát felügyelő Közszolgálati Testület elnökéhez, tegyenek valamit azért, hogy a menedékkérők bemutatásnak torz gyakorlata megváltozzék, és a közvélemény reális képet kapjon országunk valóságos migrációs helyzetéről.

A Magyar Helsinki Bizottság menedékkérők jogvédelmével foglalkozó szervezetként úgy tapasztalja, a közszolgálati média a hazai migrációs folyamatokról szóló tudósításai nem segítik, hanem akadályozzák a közösség vitáinak lefolytatását, valamint gyengítik a közösségi kohéziót és integrációt. A közmédia szerkesztési és tájékoztatási mostani gyakorlata alapvetően ellentétes a közszolgálati elvárásokkal, elsősorban az objektivitással és a ténytisztelettel.

Az adófizetők pénzéből fenntartott médiumok irreguláris migrációról szóló anyagai tendenciózusak, sőt, pártosak, a híradások fontos adatokat, szakmailag megalapozott véleményeket elhallgatnak, másokat manipulatív módon felnagyítanak vagy előtérbe helyeznek. A migránsoknak, jelen esetben menedékkérőknek a híradásokból, riportokból, interjúkból kirajzolódó médiaképe visszataszító, félelmet, pánikot keltő — nemhogy szolidaritást nem ébreszt a potenciális üldözöttekkel, de egyenesen őket vagy a velük szolidáris embereket, szervezeteket hibáztatja a kialakult helyzetért, ráadásul dehumanizálja, kártevőkként, bűnbakokként mutatja be a külföldieket.

Ezért a Helsinki Bizottság arra kéri Szabó László Zsoltot, az MTVA vezérigazgatóját, sürgősen vizsgálja ki, az irreguláris migrációval kapcsolatos híradások mennyiben felleltethetők meg a közszolgálatiság kritériumainak; alakítson ki olyan kontrollmechanizmusokat, amelyek biztosítják, hogy Közszolgálati kódex vállalásai ezen a területen is maradéktalanul érvényre jussanak; tegyen meg mindent annak érdekében, hogy jövőben fokozottan érvényesüljön a „kiegyensúlyozott, pontos, alapos, tárgyilagos, sokoldalú, időszerű, megbízható és felelős hírszolgáltatás, valamint tájékoztatás” követelménye; illetve saját hatáskörében lépjen fel a menekülőknek és az irreguláris migrációról folyó vitának az „egydimenziós” bemutatása ellen.

Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke a grémium márciusi ülésen élesen bírálta az MTI-t, amely kritika és distinkció nélkül vette át a kormánypárt szóhasználatát a „megélhetési menekültektől”. Őt most arra kéri a Helsinki Bizottság, a testület a következő ülésén külön is foglalkozzék a közszolgálati média lényegét érintő, rossz, de korrigálható gyakorlattal.

Az MTVA vezérigazgatójához levél itt olvasható.

A Közszolgálati Testület elnökéhez írt levél pedig itt.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság