#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

Menedékes kártya meghosszabbítva 2025-ig

Ismét fellélegezhetnek a Magyarországon élő ukrajnai menedékesek: a kormány újabb egy évvel meghosszabbította ideiglenes védelmüket.

Translation is available for this content

Switch to English

Az orosz-ukrán háború elől menekülő, Magyarország által menedékesként elismert külföldi állampolgárok menedékes kártyájának érvényességi ideje a 30/2024. (II. 22.) Korm. rendelet 3. §-a értelmében automatikusan módosul. Igazolványukat nem kell a hatóságnál meghosszabbíttatniuk, azok 2025 március 4-ig még biztosan érvényesek maradnak. Továbbra is jogszerűen élhetnek Magyarországon, dolgozhatnak, bérelhetnek lakást, járhatnak iskolába és igénybe vehetik az egészségügyi szolgáltatásokat.

Három további fontos változás:

  • A fogyatékossággal élő személyek gondozói bekerültek a támogatott lakhatásra jogosult sérülékeny személyek közé.
  • Azok, akik azt követően nyújtanak be ismételt kérelmet menedékes státuszra, hogy korábbi kérelmüket végleges döntéssel (jogerősen) elutasították, nem jogosultak támogatott lakhatásra az eljárás során.
  • Abban az esetben, ha az önkormányzat gondoskodik egy menedékes magyarországi temetéséről, az önkormányzat kérelmezheti az ehhez kapcsolódó költségek megtérítését az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságtól.

 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság