Levél az Európa Tanács főtitkárának

Civilszervezetek levélben fordultak  Thorbjørn Jagland úrhoz, az Európa Tanács főtikárához az Alkotmánybíróság jogkörének küszöbön álló szűkítésével kapcsolatban.

Öt civilszervezet, a Transparency International Magyarország, a Társaság a Szabadságjogokért, a K-monitor, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, valamint a Magyar Helsinki Bizottság azért fordult az Európa Tanács Velencei Bizottságához, mert fontosnak tartják, hogy felhívják a figyelmet az Alkotmánybíróság jogkörének küszöbön álló szűkítésével kapcsolatos súlyos aggályaikra.

A Jog a Demokráciáért Európai Bizottság – ismertebb nevén a megalakulásának helyszínéről elnevezett Velencei Bizottság – az Európa Tanács alkotmányozási kérdésekben tevékenykedő tanácsadó szervezete. 1990-ben történt megalapítása óta a Bizottság vezető szerepet játszik a hagyományos európai alkotmányozási normáknak megfelelő alkotmányok elfogadásában.

Bár civilszervezetek nem fordulhatnak közvetlenül a Velencei Bizottsághoz,  a civilek úgy vélik a Velencei Bizottság állásfoglalása kulcsfontosságú lehet az Alkotmánybíróság, illetve szélesebb értelemben az alkotmányosság és a jogállam védelme szempontjából Magyarországon.

A civilszervezetek a levélben hangsúlyozzák, hogy Magyarországon az Alkotmánybíróság volt húsz éven keresztül a jogállamiság legfőbb garanciája és az a közintézmény, amely folyamatosan élvezte az állampolgárok legnagyobb fokú bizalmát.

A levél magyar nyelven itt, angolul pedig itt olvasható.

 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság