PETÍCIÓ Legyen megfizethető a telefonálás a hazai börtönökben! - Írd alá a Fogvatartottakat és Családjukat Képviselő Csoport (FECSKE) petícióját

Levél az Európa Tanács főtitkárának

Civilszervezetek levélben fordultak  Thorbjørn Jagland úrhoz, az Európa Tanács főtikárához az Alkotmánybíróság jogkörének küszöbön álló szűkítésével kapcsolatban.

Öt civilszervezet, a Transparency International Magyarország, a Társaság a Szabadságjogokért, a K-monitor, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, valamint a Magyar Helsinki Bizottság azért fordult az Európa Tanács Velencei Bizottságához, mert fontosnak tartják, hogy felhívják a figyelmet az Alkotmánybíróság jogkörének küszöbön álló szűkítésével kapcsolatos súlyos aggályaikra.

A Jog a Demokráciáért Európai Bizottság – ismertebb nevén a megalakulásának helyszínéről elnevezett Velencei Bizottság – az Európa Tanács alkotmányozási kérdésekben tevékenykedő tanácsadó szervezete. 1990-ben történt megalapítása óta a Bizottság vezető szerepet játszik a hagyományos európai alkotmányozási normáknak megfelelő alkotmányok elfogadásában.

Bár civilszervezetek nem fordulhatnak közvetlenül a Velencei Bizottsághoz,  a civilek úgy vélik a Velencei Bizottság állásfoglalása kulcsfontosságú lehet az Alkotmánybíróság, illetve szélesebb értelemben az alkotmányosság és a jogállam védelme szempontjából Magyarországon.

A civilszervezetek a levélben hangsúlyozzák, hogy Magyarországon az Alkotmánybíróság volt húsz éven keresztül a jogállamiság legfőbb garanciája és az a közintézmény, amely folyamatosan élvezte az állampolgárok legnagyobb fokú bizalmát.

A levél magyar nyelven itt, angolul pedig itt olvasható.

 

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság