#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

Küldjön e-mailt képviselőjének! Akadályozzuk meg a civilellenes törvényt!

 

Április 7-én az Országgyűlés elé terjesztettek egy törvényjavaslatot, ami megbélyegezné a civil szervezeteket. Küldjön ön is tiltakozó levelet képviselőjének vagy akár az Országgyűlés összes tagjának, hogy ne szavazza meg ezt a felesleges, megbélyegző, önkényes, megtévesztő és kártékony törvényjavaslatot! A Civilizáció csoport felhívása.

 

Fotó: Járdány Bence [cs_spacer cs_spacer_height=”4″]

Mi az alábbi levélszöveget javasoljuk. Természetesen ezt kiegészítheti saját véleményével.
Kérjük, hogy küldjön nekünk, a Civilizáció csoportnak is másolatot a leveléről
a civilizacio2017@gmail.com e-mail címre,
hogy lássuk, kikhez jutottunk el.

A képviselők e-mail címeit itt találja meg, melyeket három csoportra osztottunk.
Így elkerüljük, hogy a levelet automatikusan spamként érzékelje a rendszer.

A bemásolható szöveg alant olvasható. A szöveg végére aláírásként ne felejtse el beírni a saját nevét!

 

Tisztelt Képviselő Úr/Asszony!

A Magyar Országgyűlés által jelenleg tárgyalt, „a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról” szóló törvényjavaslattal (T/14967) kapcsolatban írok Önnek.

Arra kérem, hogy ne szavazza meg ezt a javaslatot! Ez a törvény, ha a jelenlegi formájában kerül elfogadásra: felesleges, megbélyegző, önkényes, megtévesztő és kártékony is.

Felesleges. Az alapítványokra és egyesületekre vonatkozó jogszabályok ma is előírják mindazokat a feladatokat, amelyeket ezeknek a szervezeteknek kötelezően végre kell hajtaniuk annak érdekében, hogy átláthatón működjenek Magyarországon. (A közhasznú szervezeteknek pedig különösen szigorú átláthatósági szabályoknak kell eleget tenniük.) A törvényjavaslatban szereplő adatokat a hatályos szabályozás szerint a civil szervezetek jelenleg is közzéteszik, és a bíróságok felé benyújtják. A szervezetek éves beszámolóiból megtudható, milyen forrásból (legyen az hazai vagy külföldi), milyen célra, mennyi pénzt kapnak, és azt hogyan használják fel.

Megbélyegző. A törvényjavaslat szerint azoknak a szervezeteknek, amelyek egy évben több mint 7,2 millió forintot kapnak külföldről, külön nyilvántartásuk lesz, sőt, a honlapjukon és kiadványaikon is fel kell tüntetniük: „külföldről támogatott szervezet”. Ezt a bélyeget akkor is viselniük kell három éven át, ha időközben már egyetlen fillért sem kapnak külföldről; és akkor is, ha a bevételeiknek elenyésző része érkezik „külföldi forrásból”. A javaslatot felvezető kormányzati kommunikáció is egyértelművé teszi: a fő cél, hogy megtörténjen a megbélyegzés, miszerint az adott szervezet „nem magyar, hanem idegen érdekeket képvisel”.

Önkényes. A törvényjavaslat „a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról” szól, de önkényesen csak a civil szervezeteket kötelezné külön regisztrációra, ráadásul csak azokat, amelyek 7,2 millió Ft fölött külföldről kapnak támogatást. Arra azonban nincs elfogadható válasz, hogy miért éppen velük teszi ezt, illetve hogy miért a forrás eredete és annak mértéke alapján különbözteti meg őket. Emellett a törvényjavaslat megkülönbözteti nemcsak a „külföldi” támogatásban részesülőket más civil szervezetektől, de a külföldi és a hazai támogatókat is. A külföldi támogatókat ezentúl külön lajstromba veszik, még a külföldön élő magyarokat is.

Kártékony. A magyar civil világ – noha sokszor állami feladatokat lát el, hiánypótló tevékenységet végez – jelentős forráshiánnyal küzd. Ehhez képest a tervezett változások várhatóan visszavetik majd az adományozási kedvet, hiszen a támogatók valószínűleg nem szívesen látnák nevüket egy megbélyegzett szervezet neve mellett, amely a törvény szerint „veszélyeztetheti az ország politikai, gazdasági érdekeit, a törvényes intézmények befolyásmentes működését”.

A fentiek mellett arra is szeretném felhívni a figyelmét, hogy Magyarországon a civil szervezetek legtöbbször olyan területeken dolgoznak, ahol az állam vagy nem képes vagy nem akar hatékonyan jelen lenni. Ilyen például a fogyatékkal élő gyerekek és emberek ellátása, a hospice szolgálatok, a veszélyeztetett és hátrányos helyzetű gyerekek életesélyeinek javítása, a kiszolgáltatott társadalmi csoportok jogainak és érdekeinek védelme, a méltányos oktatás, az idősgondozás, a környezetpusztítás visszaszorítása, a közösségi és állampolgári részvétel erősítése. Azaz a civil szervezetek, köztük azok is, amelyek a törvény hatálya alá esnek majd, a közjót és a közügyek előremozdítását szolgálják. A magyar lakosság számára ezek a szervezetek létfontosságúak, függetlenül attól, hogy forrásaik külföldről vagy itthonról érkeznek. Megbélyegzésük és ezzel ellehetetlenítésük nem lehet az ország érdeke.

A fentiek értelmében tehát kérem, hogy semmiképpen ne szavazza meg a T/14967 sz. törvényjavaslatot, mert ezzel ÖN részesévé válik egy újabb megbélyegző és kirekesztő politikai manővernek. Számítok az Ön és képviselőtársai kiállására!

Tisztelettel,

(aláírás helye)

LEVÉL VÉGE

 

A törvényjavaslat szövege jelenlegi állapotában itt olvasható.

A civilek eddigi akcióiról pedig itt olvashatsz: Civilizáció 2017

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság