Info Oda vannak cementezve a bársonyszékeikhez - A Helsinki Bizottság tanulságos infografikájának segítségével a jövőbe láthatunk

Közös levél Redinghez

22 európai és nemzetközi emberi jogi szervezet – köztük a Magyar Helsinki Bizottság – arra kéri Viviane Redinget, a jogérvényesülésért, az alapvető jogokért és az uniós polgárságért felelős uniós biztost, az Európai Bizottság alelnökét, hogy az Európai Unió érdemben és haladéktalanul javítson az előzetes letartóztatottak helyzetén.

A civilek ugyan elismerik az eddigi erőfeszítéseket, az uniós előírások évek óta tartó előkészítésének eredményeit, mégis leszögezik: valójában semmit nem javult a helyzet. Az előzetes letartóztatások hosszát ugyanis ma sem szabályozzák európai minimumkövetelmények. Uniós norma nem korlátozza a jogerős ítélet nélküli fogvatartás elhúzódását. Valamint a börtönben végrehajtott vizsgálati fogságot kiváltó alternatív kényszerintézkedések sem terjedtek el kellőképpen, miközben a gyerekek és egyéb sérülékeny csoportok esetében – senki nem vitatja – sokkal humánusabb megoldásnak számítanak, mert nekik akár a rövid előzetes letartóztatás is súlyos, akár egész életükre kiható károkat okozhat. A civilek sürgetik, hogy Reding uniós biztos minden rendelkezésre álló eszközével lépjen fel a helyzet javításáért.

A közös angol nyelvű levelet itt olvashatja.

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság