#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

Közérthető kommunikáció a büntetőeljárásban

Közérthető kommunikáció a büntetőeljárásban

Képzés a büntetőeljárás professzionális szereplőinek a Budapesti Ügyvédi Kamarában
2019. júniusában két alkalom, péntek 15:00 – 19:00
Jelentkezési határidő: 2019. május 19.

 

A Magyar Helsinki Bizottság kétalkalmas képzést indít a büntető igazságszolgáltatás szereplői számára. A képzés a büntetőeljárásban alkalmazott kommunikáció közérthetővé tételéről szól, annak célja többek között a terheltekkel végzett mindennapi munka hatékonyabbá, gördülékenyebbé tétele.

A közérthetőség hazai jelentőségét mutatja, hogy az Országos Bírósági Hivatal a 2017-es évet a közérthetőség évének nyilvánította és a Bíróság és Kommunikáció című konferenciasorozata is foglalkozott a kérdéssel.

 

Miről szól a tréning?

A tréning témája a közérthető fogalmazás használata a büntetőeljárás során. A képzést többek között ügyvédek, rendőrök, ügyészek, bírák és a terheltekkel való hivatalos kommunikáció módszertanát alakító operatív munkakörben dolgozó büntetés-végrehajtási szakemberek számára alakítottuk ki. A közérthető fogalmazás lehetőséget teremt a terheltekkel való hatékony, gördülékeny kommunikáció gyakorlati elsajátítására. A képzés során többek között az alábbiakról lesz szó:

  • Hogyan írjunk és beszéljünk úgy, hogy azt a nem jogász terhelt könnyen megértse, és egyszerűen követni tudja a tanácsot vagy utasítást?
  • Hogyan lehetünk biztosak abban, hogy a terhelt megértette a neki feltett kérdést, a figyelmeztetéseket, vagy a büntetés-végrehajtási intézet rendjét? Hogyan lehetünk biztosak abban, hogy az ügyfél valóban megértette a védekezési stratégiát és azzal egyetért?
  • Hogyan tudjuk gyorsan és hatékonyan elmondani a terheltnek, hogy mit kell tennie annak érdekében, hogy ne kerüljön újra büntetőeljárás hatálya alá?
  • Hogyan írjunk gyorsan áttekinthető, jól érthető iratokat?
  • Hogyan kerülhetjük el a félreértésekből eredő nehéz helyzeteket?

A közérthető kommunikációs technikák használata egyszerűsíti, hatékonyabbá teszi a terheltekkel végzett munkát.

 

Mikor és hol lesz a tréning?

2019. júniusában két 15 fős csoportot indítunk, a képzések kétszer félnaposak lesznek, minden alkalommal péntek délután 15:00 és 19:00 óra között.

1. csoport időpontjai: 2019. június 7. és 21. 15:00-19:00
2. csoport időpontjai: 2019. június 14. és 28. 15:00-19:00

A képzések helyszíne a Budapesti Ügyvédi Kamara (1055 Budapest, Szalay u. 7.) lesz.

A képzésen való részvétel ingyenes.

 

Ki tartja a tréninget és kik lesznek a résztvevők?

A tréninget Gergely Vera a Világos beszéd alapítója, a közérthető kommunikáció szakértője tartja dr. Fazekas Tamás ügyvéd segítségével. Gergely Vera széleskörű tréneri tapasztalattal rendelkezik, korábban az Országos Bírói Hivatal felkérése alapján is tartott képzést a közérthető nyelvhasználat tárgyában. Dr. Fazekas Tamás ügyvéd, kiterjedt gyakorlati tapasztalatát az elmúlt több, mint másfél évtized során büntetőeljárásokban szerezte jogi képviselőként.

A tréningen számítunk a büntető igazságszolgáltatás valamennyi szereplőjének részvételére, így rendőrökön, ügyészeken, bírákon, büntetés-végrehajtásban dolgozó szakembereken túl ügyvédeket is várunk. Nem csupán a megszerezhető tudás miatt érdemes csatlakozni, hanem új szakmai kapcsolatok kialakítására és a társszakmák közti párbeszéd fellendítésére is szolgálhat a két tréningalkalom.

 

Hogyan és meddig lehet jelentkezni?

Jelentkezni 2019. május 19-ig a következő felületen: https://forms.gle/uhdeMqawcHeUjx5d6

Mindkét csoportban 15 fő számára van hely, amit jelentkezési sorrendben töltünk fel, azonban bizonyos számú helyet fenntartunk az olyan területről érkezők számára, ahonnan addig kevesen jelentkeztek.

A képzésen való részvételhez korlátozott mértékben útiköltség-támogatást tudunk biztosítani. Kérjük, ezzel kapcsolatosan írjanak nekünk a helsinki@helsinki.hu e-mail címen.

Kérdés esetén Krámer Lili, a képzés koordinátora örömmel nyújt felvilágosítást a lili.kramer@helsinki.hu e-mail címen.

 

A projekt háttere

A képzés az Európai Unió által támogatott „Az egyértelmű igazság: képzés a büntetőeljárás résztvevőinek a közérthető fogalmazás használatáról és a világos terhelti tájékoztatókról” nevű projekt keretében valósul meg. A projekt megvalósítása során négy ország szakmai szervezetei működnek együtt annak érdekében, hogy a közérthető fogalmazás alkalmazását népszerűsítsék a büntetőeljárásban. A Magyar Helsinki Bizottság a közérthető kommunikáció magyar szakértőivel közösen a korábbi ezirányú kutatásaira, nemzetközi tapasztalatokra, valamint jó gyakorlatokra alapozva hozta létre a képzési anyagot kifejezetten abból a célból, hogy a büntető igazságszolgáltatás szereplői számára szakszerű és újszerű tudást és eszközrendszert biztosítson.

A projekt előzménye egy 2015-2017 között megvalósított kutatási program, melynek rövid leírását, a keretein belül készült országjelentést, valamint a büntetőeljárás kezdeti szakaszában átadott tájékoztató közérthetőségéről készült tesztek eredményeit összefoglaló kutatási jelentést a linkelt helyeken, a Magyar Helsinki Bizottság honlapján lehet elérni.

A tréningprogram az Európai Unió Jogérvényesülés Programjának anyagi támogatásával jött létre (2014-2020).

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság