1% Add adód 1%-át az emberi jogok védelmére! Május 20-ig legkönnyebben az ügyfélkapun keresztül tudsz rendelkezni róla. ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

Közérdekű adatok iránti pert nyert a Helsinki Bizottság a BRFK és 16 budapesti kerületi kapitányság ellen

A Magyar Helsinki Bizottság első fokon pert nyert a Budapesti Rendőr-főkapitányság és 16 budapesti kerületi kapitányság ellen egy közérdekű adatok kiadása iránt indított perben. Az alpereseket a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) 2009. január 8-án kelt ítéltében arra kötelezte, hogy közöljék 2007-re nézve a területükön kirendelt védők nevét és az általuk vitt ügyek számát.

A Magyar Helsinki Bizottság évek óta foglalkozik a védelemhez való jog érvényesülésének és a kirendelt védői rendszer működésének kérdéseivel. Számtalan büntetőeljárásban, valamint a fogva tartással összefüggésben szerzett ismereteink szerint a jelenlegi kirendelt védői rendszer több szempontból is komoly strukturális problémákkal küzd. Ezek orvoslása érdekében – s a Bizottság Büntetőjogi Segítségnyújtási Programja tapasztalatainak felhasználásával – a jogi segítségnyújtásról szóló jogszabályok továbbfejlesztése során is szorgalmazzuk a kirendelt védői rendszer reformját.

A védői kirendelések gyakorlatának elemzése és értékelése érdekében a Helsinki Bizottság 2008. június 10-én megkereste a BRFK-t és az összes budapesti kerületi rendőrkapitányságot, hogy adjanak tájékoztatást: az illetékességi területükön a hatáskörükbe tartozó büntetőügyekben 2007-ben összesen hány esetben rendeltek ki védőt, illetve közöljék ezen kirendelt védők nevét és az egyes védők által vitt ügyek számát.

A Helsinki Bizottság álláspontja szerint a kért adatok közérdekből nyilvános adatnak minősülnek a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény alapján.

A jogvédő szervezet megkeresését egyes kerületi rendőrkapitányságok teljesítették, de hat kapitányság és a BRFK megtagadta az adatok kiadását, továbbá a többi kapitányság egyáltalán nem válaszolt arra. Ezért a Helsinki Bizottság 2008. júliusában az adatok kiadása érdekében beperelte a válaszadást nem teljesítő kapitányságokat. A PKKB január 8-án kelt, nem jogerős ítéletével a megkeresést nem teljesítő, vagy hallgató kapitányságokat a közérdekű és közérdekből nyilvános adatok kiadására kötelezte.

 

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság