Konyár: mindkét verzió szerint hibázhatott a rendőrség

A hvg.hu-n megjelent hír és telefonos interjú szerint a bukaresti román-magyar meccsre tartó szurkolók egy része megtámadta a konyári általános iskolát, ahol a roma gyerekeket fenyegették. Az esetről kiadott rendőri közlemény szerint semmi ilyesmi nem történt, a szurkolók egy buszmegállóban dohányoztak és énekeltek, szabálysértés vagy bűncselekmény gyanúja nem merült fel, ugyanakkor több mint 20 személyt igazoltattak. A Magyar Helsinki Bizottság álláspontja szerint bármelyik verzió felel is meg a valóságnak, a rendőrség nagy eséllyel hibázott.

Amennyiben a gyerekeket fenyegető, az iskolát levizelő és sörösüvegeket dobáló szurkolókról szóló változat az igaz, akkor az érintettek közösség tagjai elleni csoportos erőszakot követtek el, amelynek büntetési tétele 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés. Ha ezt a magatartásukat még akkor is folytatták, amikor a rendőrök a helyszínre érkeztek, akkor a rendőrségi törvény értelmében mérlegelés nélkül kötelező  lett volna őket – mint tetten ért személyeket – előállítani. Amennyiben a rendőrség megjelenésekor a fenyegetések már véget értek, akkor is kötelező lett volna legalább ismeretlen tettesek ellen megindítani az eljárást, a jelen lévőket, a környéken élőket és az iskolában tartózkodó pedagógusokat pedig tanúként meghallgatni. 

Ezzel szemben ha a futballdrukkerek valóban kulturáltan énekeltek néhány dalt és szívtak el pár cigarettát, akkor semmi nem indokolt semmilyen rendőri intézkedést, így igazoltatást sem. Ugyanis igazoltatni többek között közrend, közbiztonság védelme érdekében, bűnmegelőzés vagy bűnüldözés céljából lehet, a rendőrségi közleményben szereplő tényállás azonban távoli kapcsolatban sincs ezen okokkal. Furcsa lenne, ha dohányzó és éneklő személyek csoportjával szemben jogállamban bármilyen rendőri intézkedést lehetne tenni.

Mindezek miatt a Magyar Helsinki Bizottság álláspontja szerint az eset és a rendőrségi fellépés alapos vizsgálata indokolt.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság