1% tőled, 100% tőlünk Ajánld fel adód 1%-át a Magyar Helsinki Bizottságnak!

Konferencia a Büntetőjogi Segítségnyújtási Programról

Törvényjavaslatot dolgoz ki a Magyar Helsinki Bizottság a kirendelt védői rendszer teljes átalakítására. Több korábban született, a rendszer strukturális problémáit bizonyító kutatás után a Magyar Helsinki Bizottság most nem csak a jelenlegi szabályozás hibáit tárta fel, hanem egy kétéves programban bizonyította, lehetne a gyakorlatban is működőképes rendszert kialakítani a gyanúsítottak védelemhez való jogának érvényesítésére. Az MHB javaslata biztosítaná a védők az eljáró hatóságoktól független kirendelését, a felmerülő költségek átláthatóbb kifizetését és az ügyvédi munka minőségének ellenőrzését is.

A Magyar Helsinki Bizottság 2004 óta működteti Büntetőjogi Segítségnyújtási Program elnevezésű kísérleti programját, melynek célja, hogy a gyakorlatban teszteljen egy olyan modellt, mely a büntetőeljárásban jelenleg alkalmazott kirendelt védői rendszernél hatékonyabb jogvédelmet képes biztosítani az eljárások terheltjei számára. E Program keretein belül immár másfél éve összesen több mint száz olyan rászorult terheltet védenek a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédei, akiknek esetében a védelem a magyar jog szerint kötelező.

A Program eredményeit és a magyar kirendelt védői rendszer reformjának lehetőségeit a program záró-konferenciáján értékeltük 2006. november 30-án és december 1-jén Budapesten. A konferencián részt vettek többek között az Alkotmánybíróság, az Országgyűlési Biztos Hivatala, a Legfelsőbb Bíróság, a Legfőbb Ügyészség, az Igazságügyi Minisztérium, az ORFK, az Igazságügyi Hivatal és a Magyar Ügyvédi Kamara képviselői is.

 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság