#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

Kiutasítás és emberi jogok

Kiutasítás és emberi jogok címmel megjelent Gyulai Gábor, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársának elsősorban bírák számára készült jegyzete.

kiadvány célja, hogy a kiutasítás és emberi jogok kapcsolatát érintő gyakorlati kérdéseket tömören, egyszerűen hivatkozható módon mutassa be, minden alkalommal feltüntetve az iránymutatásként szolgáló kötelező nemzetközi jogi normákat és azok értelmezését elősegítő esetjogot.

A jegyzet megírásának indoka, hogy bár az Európai Unió legtöbb országához képest Magyarországon még mindig kevés külföldi él, a magyar bíráknak is egyre gyakrabban kell döntést hozniuk külföldi személyek kiutasíthatóságát illetően, így hasznos segédlet lehet közigazgatási határozatok felülvizsgálatával és büntetőügyekkel foglalkozó bírák számára egyaránt.

A szerző elsősorban az állami szervek nemzetközi és belső jogban egyaránt előírt emberi jogi kötelezettségekre összpontosít, amelyek közül részletesen foglalkozik a kínzás, embertelen és megalázó bánásmód és büntetés tilalmával. Bár a téma nemzetközi szakirodalma rendkívül terjedelmes, magyar nyelven nagyon kevés, a témát kifejezetten a kiutasítás szemszögéből tárgyaló szakmai anyag áll rendelkezésre, így e kiadvány hiánypótlónak is tekinthető.

A kiadvány az Európai Visszatérési Alap és az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium társfinanszírozásával jött létre „A visszatérés emberi jogi aspektusai” elnevezésű projekt keretében.

 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság