Ki utazhat be  Magyarországra a járványügyi veszélyhelyzet idején és ki nem?  A Magyar Helsinki Bizottság tájékoztatója

Translation is available for this content

Switch to English

A jogszabályok gyakori változása és kormányzati kommunikáció miatt sokszor nem egyértelmű, hogy a mostani járványhelyzetben kik azok a külföldiek, akik beléphetnek Magyarországra és kik azok, akik nem. Rövid tájékoztatónk ebben próbál segíteni. 

 

Kik azok, akik beléphetnek Magyarországra?

 

Ezt a járványhelyzet miatt elfogadott Kormányrendelet határozza meg. Ez alapján a veszélyhelyzet alatt Magyarországra beléphetnek:

 

 • a magyar állampolgárok, 
 • és az Európai Gazdasági Térség (EGT, ez az Európai Unió + Nagy-Britannia, Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc) állampolgárai, ők viszont csak akkor, ha van állandó tartózkodási kártyájuk

 

Rajtuk kívül a menekültek és az oltalmazottak is beléphetnek Magyarországra, ha ezt a státuszt itt kapták. A menekülteket és az oltalmazottakat a Kormányrendelet  nem említi. A menedékjogi törvény azonban előírja, hogy őket ugyanolyan jogok illetik meg, mint a magyar állampolgárokat. Mivel a magyar állampolgárok most is korlátozás nélkül beléphetnek Magyarországra, így a menekültek és az oltalmazottak is. Ezt kérdésünkre a rendőrség is megerősítette. 

 

Fontos, hogy az utazás során végig Önnél legyen az a dokumentum, amely bizonyítja, hogy Ön ezekhez a csoportokhoz tartozik (magyar személyi igazolvány, állandó tartózkodási kártya, stb.). Előfordulhat például, hogy egy itt élő olasz állampolgárt már a repülőre sem engednek felszállni Rómában, ha nincs nála a magyar állandó tartózkodási kártyája, hiába EGT állampolgár.

 

Ha Ön ezekhez a csoportokhoz tartozik, akkor a rendőrség nem tilthatja meg, hogy Ön belépjen Magyarországra. Ha mégis megtiltja, akkor Ön bírósághoz fordulhat a rendőrség döntésével szemben.

 

Kik azok, akik nem léphetnek be Magyarországra?

 

Sok Magyarországon élő, de most külföldön tartózkodó külföldi nem tud automatikusan belépni Magyarországra:

 

A korlátozás olyan EGT (EU + Nagy-Britannia, Norvégia, Liechtenstein, Izland és Svájc) állampolgárokat érint, akiknek csak regisztrációs kártyája van (nincs állandó tartózkodási kártyája), illetve bármely más (nem az EGT-hez tartozó) ország állampolgárait, függetlenül attól, hogy ők milyen céllal és milyen engedéllyel élnek Magyarországon.

 

Megtagadhatják Magyarországra történő visszatérését például akkor, ha Ön

 

 • egy Magyarországon működő nemzetközi vállalat amerikai állampolgárságú munkavállalója, aki állandó tartózkodási kártyával rendelkezik;
 • egy magyar vállalkozás EU regisztrációs kártyával rendelkező német tulajdonosa;
 • egy magyar egyetem brazil hallgatója, aki tanulmányi célú tartózkodási engedéllyel él Magyarországon;
 • egy ugandai állampolgár, aki „D típusú” vízummal lépne be Magyarországra, hogy csatlakozzon az itt élő családjához;
 • egy libanoni állampolgár, aki magyar házastársával Magyarországon él és állandó tartózkodási kártyája van.

 

FONTOS! A sajtóban több helyen megjelent, hogy  csak azok a külföldiek térhetnek vissza Magyarországra, akik együtt utaznak a magyar családtagjaikkal. Ez nem igaz, egy magyar jogszabályban sincs ilyen korlátozás.

 

Mit tehet, ha Ön most nem térhet vissza Magyarországra?

 

 • Ha Ön ahhoz a csoporthoz tartozik, akik most nem léphetnek be Magyarországra, akkor kérheti, hogy a rendőrség (hivatalosan: a rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes) tegyen kivételt, és az Ön egyéni helyzetét figyelembe véve mégis engedélyezze az Ön belépését. Ezt a rendőrség „különös méltánylást érdemlő” esetekben teheti meg. Ilyen különös méltánylást érdemlő eset lehet például ha Önnek Magyarországon egyébként tartózkodási engedélye (és lakhelye, munkája, stb.) van, ha Önnek van magyar lakcímkártyája és/vagy magyar állampolgár családtagjai most is Magyarországon vannak.  Ha ezt szeretné kérni, írjon egy kérelmet az Országos Rendőr-Főkapitányságnak, a rendészeti rendőrfőkapitány-helyettesnek, dr. Halmosi Zsoltnak címezve azt. A kérelmet email-ben is küldje el ezekre az email címekre: rendfoig@orfk.police.hu, ugyfelszolgalat@ofrk.police.hu . Részletesen írja le a kérelmében, hogy az Ön egyéni helyzete miatt pontosan miért fontos, hogy Önt Magyarországra beengedjék. A kérelemhez mindenképp csatolja minden olyan irat másolatát, amely alátámasztja, amit Ön a kérelemben leírt  (például csatolja magyar lakcímkártyájának másolatát vagy a Magyarországon élő családtagjaival való kapcsolatot bizonyító dokumentumokat, mint például a házassági anyakönyvi kivonat). A felmentést csak akkor kaphatja meg, ha elvégezték orvosi vizsgálatát és COVID-19 („koronavírus”) fertőzés gyanúja nem merült fel. Ezen kívül vállalnia kell azt is, hogy 14 napig házi karanténban (otthon) lesz. Ha lakóhelye Magyarországon Önnek nincs, akkor a a hatóság által kijelölt helyen kell erre az időtartamra karanténba vonulnia. 

 

 • Segíthet, ha felveszi a kapcsolatot saját országának budapesti nagykövetségével. A nagykövetség nem tudja elintézni, hogy Ön beléphessen Magyarországra, de megírhatják a rendőrségnek, hogy miért fontos, hogy  Ön beléphessen Magyarországra. Ez segíthet akkor, amikor a rendőrség dönt a kérelméről.

 

Megtilthatják, hogy Ön belépjen Magyarországra azért mert beteg?

 

Ha Ön magyar állampolgár, állandó tarkózkodási kártyával rendelkező EGT állampolgár, menekült vagy oltalmazott, akkor is beléphet Magyarországra, ha beteg. Viszont a mostani helyzetben mindenkinek, aki belép Magyarországra, kötelező orvosi vizsgálaton kell átesniük. Ezt az Országos Mentőszolgálat munkatársai végzik el. Akiknél az orvosi vizsgálat COVID-19 („koronavírus”) fertőzés gyanúját állapítja meg, azt egy külön erre kijelölt karanténban (zárt térben) fogják elhelyezni rögtön a vizsgálat után. Akiknél az orvosi vizsgálatnál nem merül fel, hogy esetleg COVID-19 fertőzöttek, nekik „házi karanténban” kell maradniuk14 napig. Ez azt jelenti, hogy két hétig nem hagyhatják el a lakóhelyüket. Ha Ön bizonyítani tudja, hogy már korábban átesett a COVID-19 fertőzésen, vagy hogy a Magyarországra utazása előtt már máshol  14 napig karanténban volt, akkor Önnek nem kell két hétig házi karanténban maradnia érkezés után. 

 

Mit tehet, ha a tartózkodási jogát igazoló okmánya vagy úti okmánya (útlevele) lejárt?

 

Előfordulhat, hogy Ön külföldön van, a mostani szabályok szerint is beléphet Magyarországra, de éppen lejár annak a hivatalos okmánynak az érvényessége,amellyel igazolni tudná, hogy jogosult Magyarországon tartózkodni (például tartózkodási kártya, tartózkodási engedély). Aggodalomra semmi ok, az új jogszabályok szerint a veszélyhelyzet alatt és a veszélyhelyzet hivatalos vége után még 45 napig a hatóságok érvényesnek tekintik ezeket az okmányokat (akkor is ha közben hivatalosan lejárt az érvényességük). 

 

Ha Ön magyar állampolgár, vagy Magyarországon kapott korábban menekült vagy oltalmazott státuszt, és az útlevele vagy személyi igazolványa lejár amíg Ön külföldön van, úgy ez szintén nem okoz problémát. A hatóságok a magyar személyi igazolványokat és úti okmányokat (útleveleket) is érvényesnek tekintik a veszélyhelyzet alatt és a veszélyhelyzet hivatalos vége után még 15 napig szintén.

 

 

Hol kérhetek további segítséget? 

 

 • Felveheti a kapcsolatot a magyar konzulátussal abban az országban, ahol éppen tartózkodik. Valamennyi konzulátus elérhetősége szerepel az alábbi weboldalon: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/en 

 

 • A Magyar Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata is segítségére lehet: 
  • E-mail: konz@mfa.gov.hu; taj.konz@mfa.gov.hu
  • Konzuli Tájékoztatási és Ügyeleti Központ 24/7 tájékoztatási vonala a Magyarországról ingyenesen hívható 06 80 36 80 36 zöld számon érhető el. Ha külföldön van, ezt a számot hívja: 00 36 80 36 80 36, vagy írjon szöveges üzenetet a konzuli szolgálat Viber: 06 30 36 36 555 vagy WhatsApp: 06 30 36 36 111 elérhetőségeire.

 

Továbbra is figyeljük a jogszabályok változásait és a hatóságok gyakorlatát, és folyamatosan próbáljuk frissíteni ezt a tájékoztatót. Ez egy általános, közérthető nyelven írt tájékoztató, ami nem minősül jogi tanácsadásnak. 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság