#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

Ki rendelt itt védőt? – Egy alternatív védőkirendelési modell tesztelésének tapasztalatai

Szerzők: Kádár András Kristóf, Novoszádek Nóra, Selei Adrienn – Magyar Helsinki Bizottság, Budapest, 2012 – ISBN: 978 615 5215 06 3

A Magyar Helsinki Bizottság kutatásai azt bizonyítják, hogy a kirendelt védői rendszer jelenlegi formájában nem működik megfelelően, a problémahalmaz egyik sarokköve pedig az, hogy a nyomozó hatóság az illetékes ügyvédi kamara által összeállított kirendelhető ügyvédi névjegyzékből diszkrecionálisan választhat ügyvédet. Ez ugyanis azzal a következménnyel jár, hogy a védencek nem bíznak a hatóság által kiválasztott védőben, és adatok támasztják alá azt is, hogy számos kapitányságon a kirendelések nagy részét ugyanazon egy-két ügyvéd, illetve ügyvédi iroda kapja, aminek következtében az ügyvéd megélhetése, praxisa a kirendelő hatóságtól függ. Mindez pedig veszélyezteti a védői függetlenséget és a hatékony jogvédelmet, amellett, hogy a kiválasztási rendszer nem nyilvános és átláthatatlan szempontok alapján működik.

A Magyar Helsinki Bizottság „Lépések egy átlátható kirendelt védői rendszer irányába” programjának célja a kirendelési rendszer országos szintű elemzése és a kirendelési gyakorlat megváltoztatása volt.

A program részeként a Magyar Helsinki Bizottság hét magyarországi régióban összesen 28 helyi rendőrkapitányságtól és megyei rendőr-főkapitányságtól kért adatot az illetékességi területükön a hatáskörükbe tartozó ügyekben 2008-ban kirendelt védők nevéről, illetve egyes ügyvédekre lebontva a kirendelések számáról. Az adatkérés eredménye demonstrálta: elterjedt gyakorlat, hogy a kirendeléseket aránytalanul osztják meg a kirendelhető védők között, veszélyeztetve ezzel a terheltek hatékony védelemhez való jogának érvényesülését.

A projekt keretében a Magyar Helsinki Bizottság emellett a megyei ügyvédi kamarákkal és a kijelölt rendőrkapitányságokkal együttműködve kísérleti jelleggel módosította a kirendelési gyakorlatot három rendőri szervnél, oly módon, hogy a program keretében elkészítendő szoftver segítségével véletlenszerűen kiválasztott ügyvédeket rendelt ki a hatóság. A kirendelt védők tevékenységét a hat hónapos tesztidőszak alatt induló, valamint a tesztidőszakot megelőzően jogerősen lezárult ügyek vonatkozásában iratelemzés segítségével értékelték a Magyar Helsinki Bizottság munkatársai, annak érdekében, hogy megvizsgálható legyen: a kirendelt védők tevékenységére hatással van-e a kirendelési gyakorlat módosítása.

A program tapasztalatait összefoglaló tanulmányt és az annak alapján készített, a kirendelt védői rendszer reformját célzó javaslatot 2012. február 24-én a Budapesti Ügyvédi Kamarával közösen szervezett konferencia keretében mutatták be az érintett szakembereknek. A projekt eredményeiről szóló beszámoló, amely a konferencián elhangzottakat is összefoglalja, itt olvasható:

Ki rendelt itt védőt?  – Egy alternatív védőkirendelési modell tesztelésének tapasztalatai

 

A program megvalósulását  és a tanulmány megjelentetését a Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe támogatta.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság