Info Oda vannak cementezve a bársonyszékeikhez - A Helsinki Bizottság tanulságos infografikájának segítségével a jövőbe láthatunk

Képzés alügyészek számára az előzetes letartóztatással kapcsolatban

A Magyar Helsinki Bizottság egyik kiemelt célja, hogy csökkenjen az indokolatlan előzetes letartóztatások száma Magyarországon, az előzetes letartóztatás szabályozása és gyakorlata feleljen meg az Emberi Jogok Európai Bírósága által meghatározott sztenderdeknek, valamint hogy a magyar jogszabályok megfelelő módon ültessék át a vonatkozó európai uniós irányelvek rendelkezéseit.

Szervezetünk az elmúlt években számos, az előzetes letartóztatással és a hatékony védelemhez való joggal kapcsolatos hazai és nemzetközi kutatási projektben vett részt, ügyvédeink pedig sikerrel képviseltek kérelmezőket stratégiai pereinkben, amelyekben az Emberi Jogok Európai Bírósága megállapította, hogy a kérelmezők előzetes letartóztatása sértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének 5. Cikkét, mindeközben rámutatva a strukturális problémákra is.

Rendszeresen véleményezzük az előzetes letartóztatáshoz és a hatékony védelemhez való joghoz kapcsolódó jogalkotási lépéseket, szükség esetén kezdeményezve azok alkotmányossági felülvizsgálatát. A közvélemény és a különböző nemzetközi szervezetek tájékoztatása mellett a büntetőeljárás szereplőivel is törekszünk a jó szakmai együttműködésre, legutóbb például bíráknak és ügyvédeknek szóló, az Emberi Jogok Európai Bíróságának előzetes letartóztatással kapcsolatos gyakorlatát bemutató kézikönyv összeállításával.

2014–2016 között a Magyar Helsinki Bizottság részt vett „Az előzetes letartóztatás gyakorlata: az alternatív kényszerintézkedések és a bírói döntéshozatal vizsgálata” című, a Fair Trials által koordinált projektben, amely az Európai Bizottság támogatásával valósult meg.  A nemzetközi kutatási projekt célja az előzetes letartóztatással kapcsolatos bírói döntéshozatal minőségének vizsgálata volt tíz európai uniós tagállamban.

A Legfőbb Ügyészség felkérésére a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke e kutatás eredményeit ismertette áprilisban a Balatonlellei Továbbképzési Központban megtartott alügyészi tanfolyamon, kiegészítve azt az előzetes letartóztatással és általában a kényszerintézkedésekkel kapcsolatos strasbourgi sztenderdek bemutatásával. A 2016. április 25–28. között megtartott képzésen mintegy 40 alügyész vett részt, akik többek között az új büntetőeljárási törvény kodifikációjával, a gyűlölet-bűncselekmények elleni küzdelemmel, a szabálysértési ügyekkel, illetve a környezetvédelemmel és a gyermekvédelemmel kapcsolatban hallgathattak előadásokat. A következő képzési alkalmakra 2016 októberében és 2017 márciusában kerül sor, amelyek keretében újabb, összesen 80 alügyésszel ismertethetjük meg az előzetes letartóztatással kapcsolatos kutatási tapasztalatainkat.

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság