Kalocsai Kinga

 

 

 

KALOCSAI KINGÁT FELHÁBORÍTOTTA A KORMÁNY IDEGENELLENES GYŰLÖLETKAMPÁNYA. MEGRONGÁLT EGY „KONZULTÁCIÓS” PLAKÁTOT ÉS FELJELENTETTE ÖNMAGÁT.

 

Kalocsai Kinga egyike volt azoknak, akiket felháborított a kormány menekültellenes gyűlöltkampánya. Ő azonban aktívan is ki kívánta fejezni elítélő véleményét a kormány idegenellenes akciójáról. Társával, Szeles Andrással együtt 2015 nyarán letépkedte a Ferdinánd-hídi felhajtónál elhelyezett „nemzeti konzultációs” plakátot. A figyelemfelhívó akciójukat azzal zárták, hogy feljelentették magukat a VI. kerületi kapitányságon, és kijelentették, hogy az okozott kárt megtérítik. A rendőrség mégis rongálás miatt indított ellenük szabálysértési eljárást. A Helsinki Bizottság ügyfele tárgyalást kért. A bíróság elfogadta, hogy valójában nem rongálásról van szó, hanem Kalocsaiék célja a politikai véleményük hatásos kifejezése volt. A szabálysértési eljárást a bíróság azzal az indokkal szüntette meg, hogy a politikai akciójuk „a legkevésbé sem volt a társadalomra veszélyes”, már csak azért sem, mert a véleménynyilvánítás szabadsága alkotmányos alapjog, amelyet csupán kivételes esetben lehet korlátozni. A Helsinki Bizottság ügyfele így szabadságjogával élt, amikor a kormány plakátját megrongálta.

Fotó: Revicky Zsolt

 


TÁMOGASD AZ IGAZSÁGOT, TÁMOGASD A HELSINKI BIZOTTSÁGOT!

 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság