#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

Jogértelmezési vita az ombudsmannal

A Magyar Helsinki Bizottság a mai napon levelet kapott az adatvédelmi ombudsmantól, amely szerint azon büntetés-végrehajtási alkalmazottak neve, akiktől a börtönmegfigyelések során a Bizottság munkatársai tájékoztatást kapnak, nem tüntethető fel a börtönmegfigyelésekről készült jelentésekben, mivel egy civil szervezetnek nyújtott tájékoztatás nem tekinthető az adott személyek feladat- és hatáskörében való eljárásnak.

Tekintettel arra, hogy Bizottság és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága között létrejött, a börtönmegfigyeléseket és az azokról készült jelentések közzétételét lehetővé tévő együttműködési megállapodás a büntetés-végrehajtási szervezetről szóló törvényben kifejezetten rögzített jogszabályi felhatalmazáson alapul, ezért a Magyar Helsinki Bizottság nem ért egyet az adatvédelmi biztos állásfoglalásával, és úgy véli, hogy — tekintettel a törvényi felhatalmazásra és az abból fakadó országos parancsnoki kötelezettségvállalásra — az érintett személyek egyértelműen a feladatkörükben járnak el, amikor a Bizottság munkatársainak tájékoztatást nyújtanak. Erre tekintettel a Bizottság további egyeztetést kezdeményezett az ombudsmannal a jogértelmezési vita megnyugtató rendezése érdekében.

Noha 2008. májusáig az adatvédelmi biztostól nem érkezett válasz az állásfoglalását vitató levelünkre, a átogatásokról készült jelentéseket — jogi álláspontunkat fenntartva, de az adatvédelmi biztos álláspontjának megfelelően –, teljesen anonimizált módon tesszük közzé a nyilvánosság tájékoztatása érdekében.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság