#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

Jogállam? Hát jó kérdés…volt!

Ha követted az eseményeket, most jó lesz visszanézni mindent egy helyen, ha pedig nem követted, akkor be tudod hozni a lemaradást. Ugyanis nemrég startolt nagyköveti kampányunk, hogy mindenre, amire eddig azt mondtad, bárcsak értenéd, mostantól azt mondhasd, hogy már érted. A jogállamisággal indítottunk, nézzük, mi minden történt!

A most futó, kiemelten fiatalokat megszólító helsinkis megmozdulás célja, hogy minél több huszonéves eljusson a „bárcsak érteném” ismerős érzésétől  a „már értem” felszabadult felismeréséig. Ezt a művészet és a nyitott beszélgetés segíti. Az alkotási folyamat az alkotónak és közönségének egyszerre segít feldolgozni és új megvilágításba helyezni az őket is érintő jogi témákat. Így végül egy közösségi élményen keresztül kapcsolódhat és tanulhat minden résztvevő a Helsinki Bizottság legrelevánsabb tevékenységeiről.

A kampány elsődleges felülete az Instagram, ezért jó ötlet most bekövetni a magyar_helsinki_bizottsag csatornát! 

A Helsinki Bizottság jogállami programjában azért dolgozunk, hogy átlátható és világos szabályok vonatkozzanak ránk és az állami szervekre is. Hogy senki ne állhasson a törvény felett, de ne is legyen hátrányosan megkülönböztetve, hanem a tetteinknek kiszámítható következményei, a hatalomnak pedig világos korlátjai legyenek. 
Hogy néz ez ki a gyakorlatban?
Dolgozunk a közérthető igazságszolgáltatásért, mert mindenkinek könnyebb lenne a dolga, ha a terhelt és a tanú is értené, mihez van joga és mi a kötelessége.

“De kérem, értse meg!” Magunktól nehéz megérteni, ezért is dolgozunk a közérthető kommunikációért az igazságszolgáltatásban. Ha valaha is belekóstoltatok a hivatalos ügyintézés világába, már jól ismeritek, milyen ebben az útvesztőben bolyongani, mikor a szabadságotok a tét:

Tájékoztatunk az alapvető jogaidról, és jogi segítséget nyújtunk, amikor ezek érvényesítése miatt hátrány ér. Fellépünk az ellen, hogy a kormány pusztán ürügyként használja a hatalmát a szabadságjogok korlátozásához.

„Lennék őszinte de nem megy
Nem megy
Nem megy
M1”

Babaitisz Jorgosz aka Lil Frakk az ingatlanban! Jorgi közelről nézte végig, és a saját bőrén érezte azt, amikor a hatalom rugalmasan kezeli a szabályokat. Beszélgettünk vele arról, milyen érzés volt SZFE-snek lenni az épületfoglalás és a tüntetések alatt, milyen érzés kiállni magadért és arról, hogy mit jelent az, hogy NAGY JOG. Fazekas Tamás ügyvédünket is közelebbről megismerhetitek, aki sok hasznos infót csepegtetett a civil szerveződések, a szólásszabadság és a gyülekezési jog témáiban.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Lil Frakk (@lilfrakk) által megosztott bejegyzés


Egy jogállamban mindenki VIP (Very Important Person). 

Ezt tanultuk Virágtól, és sokan alkalmaztuk – legalábbis mint face filtert az Instagramon. Reméljük, eljön az idő, amikor az állami intézmények is hasonlóképpen gondolkodnak rólunk, és fair módon működnek együtt velünk.

Szakértő jogászainkkal egy átláthatóbb és igazságosabb jogrendszerért küzdünk.

Nagykövet csapatunk csupa tehetséges formából áll. Itt van például Labrosse Dani, vizualista, aki a @labrossesstuff oldalon keresztül támogatja a #bárcsakérteném kampányt! Dani rajzai és illusztrációi üdítően furák és szeretnivalóan szürrealisták. Kicsit olyan, mint a magyar jogrendszer jelenleg. Te is így látod? 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Daniel Labrosse (@labrossesstuff) által megosztott bejegyzés

Mi következik most?


A változatos műfajú tartalmak most a rendőri intézkedéssel és a tisztességes eljárással foglalkoznak majd. A következő hetekben sorra kerülnek a fogvatartottak és a menekültek jogai is. Labrosse Dani és Klement Csaba gifjei, illusztrációi, videói mellett ott lesznek majd Papp Virág tetoválásai, flessei, valamint a Vénusz Projekt podcastjai és élő IGTV adásai is.

Kapcsolódj be, tedd fel a kérdéseidet, oszd meg a gondolataidat velük és velünk, hogy minél színesebb alkotások szülessenek, és minél többet értsünk az emberi jogok működéséből!

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság