Jogállam-e még Magyarország? – 4 részes podcastsorozat

Az elmúlt hetekben aktívan foglalkoztunk a magyarországi jogállamiság helyzetével. Mióta az Európai Bizottság publikálta jelentését, hétről hétre élő adásban vizsgáltuk a különböző jogállamisági szegmenseket: a bíróságok függetlenségét, a korrupciót, a média helyzetét, valamint a fékek és ellensúlyok rendszerét.

Az Európai Bizottság jogállamisági jelentése igen kritikus a magyar helyzettel. Aggasztónak tartja a bírói függetlenséget érő kormányzati támadásokat, a bírói önigazgatás helyzetét, az alkotmánybírók Kúriához ejtőernyőztetését vagy a bírák és bírósági vezetők kinevezési szabályait.
Függetlenek-e még a bíróságok, független-e még a bíráskodás Magyarországon?
Erről kérdezzük:
Kovács Ágnest, az Eötvös Károly Intézet kutatóját,
Vig Dávidot, az Amnesty International Magyarország igazgatóját és
Kádár András Kristófot, a Magyar Helsinki Bizottság társelnökét.

Iszonyúan kiterjedt, sőt egyenesen rendszerszintű korrupcióról már hosszú évek óta beszélnek. Igazság szerint már az Orbán-kormány előtti időkben is így volt ez. A Fidesz 2010-es választási győzelmének egyik legfontosabb összetevője éppen a korrupcióval szembeni népharag volt. Az Európai Bizottság jogállamisági jelentése is számos vészes dolgot azonosított: a politika és az üzleti világ összefonódását vagy a korrupt politikusok büntetlenségét. Erős jelek mutatnak, arra, hogy a magyar államot foglyul ejtették, és itt a magyar state capture vagy maffiaállam. Igaz ez? És ha igen, most miért ennyire megbocsátó a hazai közvélemény a korrupcióval?
Erről kérdeztük:
Bodoky Tamást, az Átlátszó főszerkesztőjét
Léderer Sándort, a K-Monitor ügyvezető igazgatóját és
Martin József Pétert, az Trasparency International Magyarország ügyvezető igazgatóját.

Végletesen eltorzított sajtó- és reklámpiac. Állami pénzekkel telitömött kormánysajtó, leuralt közmédia, kiéheztetett függetlenek, bulvár, manipuláció, butaság. Megvezetett vagy elszigetelt honpolgár. Szabad sajtó nélkül nincsen valóságos politikai versengés. Valóságos politikai versengés nélkül nincsen tisztességes választás. Tisztességes választás nélkül nincsen demokrácia és jogállam. Hazai vagy világjelenséggel van-e dolgunk? A propaganda és a szórakozás végleg felfalja a kritikus médiákat?
Erre válaszoltak vendégeink:
László Róbert, a Political Capital munkatársa
Uj Péter, a 444 főszerkesztője és
Urbán Ágnes, a Mérték Médiaelemző Műhely kutatója.

A kormánytöbbség 2010 óta úgy él alkotmányozó többségével, hogy megszünteti, eljelentékteleníti vagy megszállja a független intézményeket és autonóm szereplőket. Ezt komoly jogállamiság problémaként azonosította az Európai Bizottság. Ki képes még ellentartni a kormányzati nyomásnak? Milyen esélye van a civil társadalomnak és civil szervezeteknek?
Ezekre a kérdésekre válaszolnak vendégeink:
Pásztor Emese, a TASZ munkatársa és
Léderer András, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa.

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság