Ingyenes ügyvédképzés szakszervezeti jogászoknak az alapjogi normaalkalmazásról, az EU Alapjogi Chartájáról és eljárási utakról

A Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért egynapos továbbképzési eseményt hirdet szakszervezetekkel foglalkozó ügyvédek, szakszervezeti jogtanácsosok részére Az alapjogok és az Európai Unió Alapjogi Chartájának használata a szakszervezeti jogászi munkában címen. A képzés 2024. február 21-én 9 és 17 óra között lesz Budapesten.

Miért kell beszélnünk az alapjogokról? Miért kerül fókuszba az Európai Unió Alapjogi Chartája?

A legkülönbözőbb szakjogági ügyvédi munkák során megjelenhet az alapjogi normaalkalmazás szükségessége, ez azonban gyakran elhanyagolt terület. Az alapjogok és alapjogi dokumentumok alkalmazhatóságának, az alapjogi érvelés alkalmazását lehetővé tevő eljárási utaknak és azok viszonyának ismerete a jogi képviselet hatékonyságához, valamint a jogfejlesztéshez is hozzájárulhat.

Az Európai Unió Alapjogi Chartája, mint az Európai Unió alapjogi katalógusa, a maga alkalmazási keretei között hatékony jogi eszköz, amely az uniós jog végrehajtását érintő ügyekben erősítheti jelentősen az ügyvédi, jogtanácsosi munkát. Fontos ezért, hogy a jogászok és az ügyvédi hivatásrend képviselői minél mélyebben ismerjék az alapjogi dokumentumokat, így az EU Alapjogi Chartáját is, valamint alkalmazzák ezeket elősegítve a saját képviseleti munkájukat és az alapjogok érvényesülését.

Mi a képzés háttere?

A Magyar Helsinki Bizottság a MÜK által akkreditált képzési hely. A képzést ügyvédek és jogtanácsosok számára ingyenesen biztosított továbbképzési eseményként nyilvántartásba vette a MÜK Oktatási és Akkreditációs Bizottsága (nyilvántartási szám: NY003151/2024). A teljes képzési eseményen való részvétellel 8 kreditpont szerezhető meg.

A képzési eseményt az Európai Unió finanszírozásában megvalósuló, az Európai Unió Alapjogi Chartájának, mint peres eszköznek széleskörűbb hazai alkalmazásával foglalkozó „CharterWise” című projekt részeként szervezi a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért.

Kinek szól a képzés?

A képzés szakszervezetek jogtanácsosainak, jogviszonytól függetlenül ügyvédjeinek, valamint peres eljárásokban döntéshozatali joggal rendelkező tisztségviselőinek szól. A képzési eseményen résztvevő ügyvédek és jogtanácsosok továbbképzési kreditpontot szerezhetnek. A képzési esemény ingyenes, ebédet a szervezők biztosítanak. Az esemény nyelve a magyar.

Hogyan és meddig lehet jelentkezni?

2024. február 10-ig lehet jelentkezni a következő formanyomtatvány kitöltésével: https://forms.gle/qHp8rcTqyKRAbcmq6

A helyek száma korlátozott, amelyeket főszabály szerint jelentkezési sorrendben töltünk fel.

A teljes program ezen a linken érhető el.

A képzési esemény az Európai Unió finanszírozásával valósul meg.
Letölthető anyagok


Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság