Jelentés a Nyírbátori Menekültügyi Őrzött Befogadó Központról

A Magyar Helsinki Bizottság megfigyelői július 24-én keresték fel a menekültügyi őrizetet végrehajtó nyírségi objektumot. A szabadságkorlátozásnak ez a formája újnak számít a magyar gyakorlatban, elrendelésére július elseje óta van lehetősége a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak (BÁH).

A nyírbátori látogatás során kollégáink arra voltak kíváncsiak, a hatóság milyen feltételek mellett, hogyan hajtja végre a menekültügyi őrizetet, és mi történik az őrizetesekkel. A Magyar Helsinki Bizottság ellenezte a jogintézmény bevezetését, mint amely szükségtelenül és súlyosan sérti a menedékkérők emberi jogait. A gyakorlat visszaigazolta előzetes aggodalmainkat. Bár a hatóság igazodik az új jogszabályi előírásokhoz, a helyzeten, hogy a menekültügyi őrzött befogadó központok jóval rosszabb elhelyezést és csak megnyirbált jogokat biztosítanak a menedékkérőknek, mint a befogadó állomások, még a BÁH munkatársainak iparkodása sem segít.

A Magyar Helsinki Bizottság jelentését itt olvashatja.

A BÁH válaszát pedig itt.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság