PETÍCIÓ Legyen megfizethető a telefonálás a hazai börtönökben! - Írd alá a Fogvatartottakat és Családjukat Képviselő Csoport (FECSKE) petícióját

A határmegfigyelő program 2011-es tapasztalatai

Megjelent a Helsinki Bizottság, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság Regionális Képviselete és az Országos Rendőr-főkapitányság közös jelentése a határmegfigyelés 2011-es tapasztalatairól.

A jelentés összegzi a 2011-es év megállapításait és a korábbi évekhez hasonlóan ajánlásokat fogalmaz meg a jogalkalmazó szervek számára.

A projektben résztvevő szervezetek felhívják a hatóságok figyelmét arra, hogy a lehető legteljesebb mértékben  tiszteletben kell tartaniuk a Genfi Egyezmény 33. cikkében megfogalmazott non-refoulement követelményét. Aggályos továbbá az Egyezmény 31. cikkének gyakorlati alkalmazása, amely szerint automatikusan büntetőeljárás indul a hamis vagy hamisított úti okmányokkal érkező menedékkérők ellen annak ellenére, hogy az Egyezmény ezt világosan tiltja. A korábbi évekhez képest hangsúlyosabb probléma a Szerbia felől érkező kísérő nélküli kiskorúak helyzete, a projekt tapasztalatai szerint egyre nagyobb számban küldik vissza a magyar hatóságok őket Szerbia területére, ahol jelenlegi ismereteink szerint sajnos nem számíthatnak megfelelő gyermekvédelmi ellátásra.

A jelentés magyar és angol nyelven is elérhető.

A projekt megvalósítását az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága Közép-Európai Regionális Képviselete támogatta.

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság