#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

Itt hamarosan „jogi határzár” épül

A Magyar Helsinki Bizottság sajtótájékoztatón ismertette a menekültügyi rendszert alapjában átformáló törvénymódosítások gyors elemzését. A rendelkezések 2015. augusztus 1-jén hatályba lépnek, ezzel a menedékkérőknek szinte lehetetlen lesz védelmet kapni Magyarországon.

 

Ez a törvénymódosítás az idegenellenes gyűlöletkampány („nemzeti konzultáció”, óriásplakátok) és a szerb–magyar határra tervezett új vasfüggöny által kijelölt út újabb fontos állomása. Az uniós jogharmonizáció mögé rejtett, „kezelhetetlen migrációs nyomásra”hivatkozó változtatások kiüresítik a teljes magyar menekültügyi rendszert, szinte lehetetlenné teszik, hogy a háború, kínzás vagy az üldözés más formái elől menekülők védelemhez jussanak Magyarországon. Ehhez képest az elmúlt 3 hónapban a hazánkban menedéket kérők több mint háromnegyede Afganisztánból, Szíriából és Irakból,azaz a legkeményebb háborús és terrorzónákból menekül.
Az új jogszabályi környezet és az annak megágyazó kormányzati propaganda alapján arra következtethetünk, Magyarország terve az, hogy teljesen kiiratkozzon az európai menekültügyi rendszerből. A napjainkban formálódó szabályozás számos ponton sérti az uniós jogot és az emberi jogok európai bírósága által felállított normákat is.
Mi kell tudni a menedékjogi szabályozás változásáról? Jogi elemzésünk innen letölthető.

 

 

 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság