Önkéntes munka Adatfeldolgozási feladathoz várjuk a jelentkezőket december 10-ig

Ismerd meg jogaid!

Zsebre vágható brosúra készült az igazoltatás, szabálysértés, rendőrségi bejelentés esetére szóló hasznos tudnivalókról.

 

 

 

A rendőrség évente több mint egymillió igazoltatást hajt végre. A törvény 35, a kormányrendelet 150, az önkormányzati rendeletek további szabálysértéseket határoznak meg. Már csak e rendkívül magas számok miatt is elengedhetetlen, hogy az állampolgárok, a magyarországi lakosok tisztába legyenek jogaikkal, a vonatkozó szabályozással.

 

 

 

 

A Magyar Helsinki Bizottság ezért készítette el azt a praktikus tájékoztató füzetet, amely pontos információt nyújt például arról, hogy

  • a rendőr nem igazoltathat „csak úgy”;
  • a jogszerűtlen igazoltatással szemben nemcsak a rendőrségen, hanem a Független Rendészeti Panasztestületnél is lehet indítványt tenni;
  • a helyszíni bírság elfogadás esetén nincs lehetőség a jogorvoslatra;
  • a szabálysértési eljárás megindulása esetén kérhetünk jogi segítséget;
  • fontos, hogy bejelentést tegyünk a rendőrségen az általunk érzékelt jogsértésekről, mert a rendőrök ez alapján (is) tervezik munkájukat;
  • a rendőrség minden bejelentést köteles kivizsgálni.

A brosúra itt letölthető és szabadon terjeszthető.

!!!

A brosúra a 2011-ben hatályos állapotot tükrözi. A brosúra kiadása óta az alábbiak szerint változtak a szabálysértési bírság összeghatárai.

➤ Ha tudomásul veszi, tehát elfogadja a helyszíni bírságot, akkor további jogorvoslatnak nincs helye, azaz nem adhat be fellebbezést, mindenképpen ki kell fizetnie azt a 5 000 és 50 000 forint közötti (6 hónapon belül újabb szabálysértés elkövetése esetén maximum 70 000 forintos) összeget, amelyet a rendőr a helyszínen megállapított.

➤ Ha a szabálysértési eljárásban megállapítják a felelősségét, akkor leggyakrabban pénzbírságot (5 000–150 000 forint, elzárással is büntethető szabálysértés esetében 300 000 forint) szabnak ki, kisebb súlyú cselekmény esetén figyelmeztethetik Önt, míg a legsúlyosabb szabálysértések esetén „börtönbe csukhatják” (elzárják).

!!!

A Helsinki Bizottság civil szervezeteknek nyomtatott példányokat is rendelkezésre bocsát, ha a helsinki (kukac) helsinki.hu/ e-mail címen („Tájékoztató füzet” tárgymegjelöléssel) röviden tájékoztatják a Helsinki Bizottságot arról, hogy milyen célcsoportnak, milyen keretek között, hány példányban terjesztenék a kiadványt.

 

 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság