#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

Menekülés a homofóbia elől – A biztonság nyomában Európában

Az amszterdami Vrije Universiteit (Szabad Egyetem) által vezetett projekt célja, hogy azonosítsa a nemzetközi védelem biztosításának és a menekültügyi eljárások legjobb gyakorlatait.

Minden évben sok leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBTI) menedékkérő keres védelmet az Európai Unió tagállamaiban. A tapasztalatok szerint a nemzetközi védelemre való jogosultság feltételei és a menekültügyi eljárás vonatkozásában rendkívül különböző szabályok és gyakorlatok vannak érvényben. Számos LMBTI ember menedékkérelmét utasították téves indokok alapján.

Az amszterdami Vrije Universiteit (Szabad Egyetem) által vezetett projekt célja, hogy azonosítsa a nemzetközi védelem biztosításának és a menekültügyi eljárások legjobb gyakorlatait. Az azonosított legjobb gyakorlatok alapul szolgálnak egy egységes európai modell számára, amelyet a másodlagos joganyag módosítása vagy más eszközök segítségével is elérhetünk.

A Magyar Helsinki Bizottság a projekt regionális koordinátora, ezért nem csak a projektben végzett kutatás elkészítéséért felelős, hanem feladata az eredmények az EU kelet-európai régiójában történő disszeminációja, valamint a releváns célcsoportok és a lehetséges partnerek feltérképezése is. A projektben együttműködő partner az Avvocatura per i diritti LGBT/Rete Lenford (Olaszország) és a European Council on Refugees and Exiles (ECRE).

A projektpartnerek tanulmányt készítenek, amely a 24 EU tagállamban, Norvégiában és Dániában megfigyelt tényeket, jellemzőket mutatja be. A projekt eredményeit nemzetközi konferencián és számos regionális szemináriumon ismerhetik meg a szakemberek és érdeklődők.

A projekt eredményei itt megtekinthetőek.

A projektet az Európai Bizottság az Európai Menekültügyi Alap keretében támogatta.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság