#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

Házkutatás kisokos: Mit tehetnek? Mit nem?

A Magyar Helsinki Bizottság évtizedek óta dolgozik azért is, hogy a büntetőeljárás során valóban érvényesüljenek a szabadságjogok garanciái. Az egyik gyakori és a bűncselekmények felderítéséhez sokszor valóban szükséges nyomozati cselekmény az ún. házkutatás, amit a büntetőeljárásról szóló törvény (be.) „kutatás” néven szabályoz; ez azonban megfelelő garanciák nélkül durva beavatkozást jelent a polgár magánéletébe. Hogyan kell mindezt a rendőröknek „jól”, törvényesen csinálni? És mit tehetünk mi, állampolgárok, ha úgy találjuk, törvénysértő a kutatás? Kisokosunk megmutatja nektek.

 

Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

 

Bemehet-e „házkutatási parancs” nélkül a rendőr a lakásotokba? Elkérhetitek-e a rendőrtől a házkutatási „parancsot”?

o    Belépésük előtt kérjétek az intézkedő rendőröket, hogy mutassák fel az igazolványaikat. Alapadataikat jegyezzétek fel: név, beosztás (hol teljesít szolgálatot), jelvényszám.

Az amerikai filmekkel ellentétben Magyarországon a magánlakásba belépéshez szükséges iratot nem parancsnak, hanem határozatnak hívják. Kutatást a bíróság, az ügyészség vagy a rendőrség rendelhet el. Fő szabály szerint ezt határozatban teszi, amiből ki kell derülnie, hogy milyen ügyben, milyen bűncselekmény gyanúja miatt folyik nyomozás – rendszerint a határozat indoklása kezdődik ezekkel az információkkal. Ha a kutatás közjegyzői vagy ügyvédi tevékenységgel összefüggő védett adat (ügyvédi titok) megismerésére irányul, a kutatást csak bíróság rendelheti el. Ha a kutatásra tudomásotok nélkül kerül sor, ahhoz előzetes bírói engedély kell.

o    A kutatás elrendeléséről szóló határozatot kérjétek el!

Ugyanakkor az ügyészség vagy a nyomozó hatóság halasztást nem tűrő esetben is elvégezhetei a kutatást, ilyenkor előzetes határozat felmutatására értelemszerűen nincs lehetőség, de nincs is szükség. Azonban a határozatot utólag ebben az esetben is bele kell foglalni az intézkedésről szóló jegyzőkönyvbe, feltüntetve a halaszthatatlanságot megalapozó körülményeket.

o    Ne tanúsítsatok semmilyen fizikai ellenállást a rendőri intézkedéssel szemben. Ha a kutatás meghatározott személy, dolog, információs rendszer vagy adathordozó (pl. pendrive) megtalálására irányul, kötelesek felszólítani, hogy mondjátok el, ezek hol találhatóak.  Ha ennek eleget tesztek, a kutatás nem folytatható.

o    Ragaszkodjatok ahhoz, hogy a jegyzőkönyvben rögzítsék minden észrevételetek. Minden intézkedés okára kérdezzetek rá, és igyekezzetek megjegyezni, ha van rá mód, feljegyezni!

Együtt kell-e működni a kutatás során? Korlátozhatja-e a szabadságotokat rendőr?

A rendőrségnek joga van a kutatás akadályozása esetén kényszert alkalmazni, ilyen esetben rendbírságot is kiszabhatnak, erőszakos ellenállás pedig szabadságvesztéssel is büntethető hivatalos személy elleni erőszaknak minősül. Az intézkedés akadályázásának megelőzése érdekében megtilthatják akár a telefonálást, a számítógép használatát, de csak akkor, ha ez az eljárási cselekmények lefolytatása céljából valóban szükséges.

Ezzel együtt a kutatás és a lefoglalás során minden rendőri intézkedést az érintett kíméletével kell végezni. A rendőröknek kerülniük kell a szükségtelen károkozást és biztosítaniuk kell, hogy ne kerüljenek nyilvánosságra olyan magánéleti körülmények, melyek nem függenek össze a büntetőeljárással, és a lakásban a szükségesnél hosszabb ideig nem tartózkodhatnak.

Jogom van-e nézni, hogy mit csinál a rendőr? Felvehetem-e kamerával az intézkedést?

o    Fontos, hogy ha lehetséges, a házkutatás során egyetlen rendőr se „maradjon egyedül”, vagyis mindig legyen valaki, aki kíséri és saját maga számára feljegyzést készít, hogy mit tesz a rendőr. A jogszabályok sehol sem zárják ki, hogy az intézkedésről kamerafelvétel készüljön, de az nem zavarhatja az eljárási cselekményt. A legújabb alkotmánybírósági és kúriai gyakorlat alapján egyértelműen van jogunk felvenni az intézkedést.

o    Minden, az intézkedésből adódó hátrányos következményt (pl. valaki nem tudott elmenni a gyerekéért, orvoshoz, stb.) a jegyzőkönyvbe kell foglaltatni.

o    Ha az intézkedő rendőr olyan dokumentum átadását kéri, mely nem kapcsolódik a nyomozás tárgyához, kérdezz rá, milyen okból és jogalapon kéri. Ha ragaszkodnak a dokumentum átadásához, akkor rögzíttessétek a jegyzőkönyvben, hogy ennek szerinted semmi köze a nyomozáshoz. Figyelem, ez esetben is át kell adnotok, amit kérnek, de jegyzőkönyveztetni fontos a későbbiek miatt.

Mit lehet lefoglalni?

A szabályok a büntetőeljárási törvény 308-312. §-ban vannak. Legfontosabb, hogy nem foglalhatók le a terhelt és a védő között váltott levelek és más írásbeli közlések, valamint azok az irtok sem, amelyek tartalmára egyébként a tanúvallomás megtagadható. Így például ha az iratban olyan információ van, amivel valakit magát vagy hozzátartozóját bűncselekmény elkövetésével vádolná, akkor azt nem lehet lefoglalni, illetve később felhasználni az eljárásban.

Mi van, ha nem működsz együtt?

Ha akadályozzátok a házkutatást, akkor elzárásra átváltoztatható rendbírságot szabhatnak ki, ami legsúlyosabb esetben elérheti az egymillió forintot is. A bírságot a nyomozó hatóság, az ügyész vagy a bíróság szabja ki, amivel szemben van jogorvoslati jogotok.

A rendőrök mit fognak tenni a lefoglalt tárgyakkal a helyszínen?

Minden lefoglalt dolgot annak tulajdonosa (vagy az ügyben nem érdekelt nagykorú személy)jelenlétében kell becsomagolni, és a hatóság képviselőjének aláírásával hitelesíteni.

o    Az intézkedés végén felvett jegyzőkönyvben minden lefoglalt dolgot jegyzékszámmal fel kell sorolni. Ne felejtsetek el minden panaszt, észrevételt belefoglaltatni a jegyzőkönyvbe!

Mit javasoltok, hogyan viselkedjünk a házkutatás során?

o    Érdemi kérdés magyarázatába ne kezdjetek a helyszínen. Ha nem tudtok egy kérdésre válaszolni, ne találgassatok. Mondjátok meg, hogy nem tudjátok a választ a kérdésre.
o    A jegyzőkönyvet írjátok alá és a jegyzőkönyv egy példányát kérjétek el!
o    Ha a helyszínen nem adják ki a jegyzőkönyvet, akkor ennek legyen nyoma a jegyzőkönyvben. Később panaszt tehettek.

Hol lehet panaszt tenni?

o    A házkutatás ellen panaszt tehettek a büntetőeljárásban 8 napon belül, ezt azonban mindenképpen érdemes ügyvéd segítségével előterjeszteni. Ha elutasítják a panaszt, bizonyos esetben jogorvoslattal élhettek a nyomozási bírónál.
o    Szintén van lehetőségetek a lefoglalás ellen 8 napon belül panaszt bejelenteni a büntetőeljárásban.

 

A Magyar Helsinki Bizottság nagy gyakorlatot szerzett hasonló eljárásokban. Ha úgy érzed, a hatóságok megsértették az alapvető jogaid és önkényesen jártak el veled szemben a házkutatás során, keresd fel honlapunkat, ahol további információt találhatsz arról, hogyan segíthetünk neked.

 

 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság