PETÍCIÓ Legyen megfizethető a telefonálás a hazai börtönökben! - Írd alá a Fogvatartottakat és Családjukat Képviselő Csoport (FECSKE) petícióját

Hatvan nap hiányzott a teljes nyugdíjhoz, egyetlen fillért sem kap a rokkant határőr

A megváltozott nyugdíjszabályok miatt egyetlen forintnyi pénzt sem kap a magyar államtól a tarpai Tóth László, aki 60 nap híján 25 évig szolgált a határőrségnél meg a rendőrségnél, és beosztásából egészségi alkalmatlanság miatt mentették fel. A Magyar Helsinki Bizottság ügyfele most a strasbourgi bírósághoz fordult.

2012. január 1-jétől néhány kivételtől eltekintve az Országgyűlés megszüntette a szolgálati nyugdíjat, és az 57 évesnél fiatalabbaknál szolgálati járandósággá alakította át az addig már szolgálati nyugdíjban részesülők ellátását, a jövőre nézve pedig az általános nyugdíjszabályokat rendelte alkalmazni.

Tóth László szolgálati jogviszonya 1987. március 2-án kezdődött, így 2011. december 31-én 24 év és 305 nap szolgálati idővel rendelkezett. De összes szolgálati jogviszonya, amit 2014. január 24. hatállyal szüntettek meg, valójában ennél is hosszabb, 26 év 10 hónap és 23 nap volt. Azért mentették fel, mert egészségileg alkalmatlanná vált feladata ellátására. Sérülése folytán 38 százalékos egészségkárosodást állapítottak meg nála, amiből 8 százalékot üzemi balesetnek ismertek el. Tartalékállományba helyezték, és egy évig még havi 68 ezer Ft ellátást kapott, aztán idén január 24-én ezt is megszüntették. A többször dicséretben és jutalomban részesített Tóth ezentúl egyetlen fillért sem kap – előreláthatóan 57 éves koráig, azaz 2029-ig.

Az, hogy teljesen ellátás nélkül marad, a megváltoztatott és ellentmondásos nyugdíjszabályokból következik, mivel ő nem minősül nyugdíjjogosultnak, noha bizonyos szabály szerint a 25 év szolgálati idő és a szolgálati jogviszony egészségügyi okból történő megszűnése miatt – függetlenül a törvénymódosítástól – valójában teljes, már rögzített összegű nyugdíjra lenne jogosult (2012-ben ez 132 955 Ft lett volna).

Mivel Magyarországon semmiféle jogorvoslatra nincsen módja, Tóth László a Magyar Helsinki Bizottság segítségével a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult. A kérelmező azt szeretné elérni, hogy a bíróság kimondja: szerzett joga, nyugdíjjogosultsága teljes és önkényes megvonásával a magyar állam megsértette Tóth emberi jogait, mert a hatóságok nem vették figyelembe járulékfizetéssel szerezett társadalombiztosításai jogosultságát, és nincsenek tekintettel a tarpai férfi megromlott egészségi állapotára sem.

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság