Hat kisfilm a jogállamról – filmbemutató

A Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért és az Eötvös Károly Intézet 2011 novemberében kiírt „Jogod? Van! Filmezz jogállamot!” pályázatának hat díjazott alkotását mutatják be 2012. június 28-án 17 órakor a Kino moziban.

 A szervezők olyan filmek elkészültét kívánták támogatni, melyek közérthető módon mutatják be a jogállam alapértékeit és ezáltal annak fontosságára hívják fel a figyelmet. A beérkezett 21 szinopszist szakértőkből álló, négyfős zsűri bírálta el, amelynek Báron György filmkritikus, Majtényi László jogtudós, az Eötvös Károly Intézet elnöke, Mészáros Antónia újságíró és Török Ferenc filmrendező voltak tagjai. A díjazott kisfilmek a Magyar Helsinki Bizottság YouTube csatornáján tekinthetők meg. A filmek elkészítését az Open Society Foundations támogatta.

A pályázatot kiíró civil szervezetek szerint a jogállami értékek ismerete alapvető fontosságú. A pályázat célja az volt, hogy a filmek révén minél szélesebb közönség ismerje meg, hogy miért fontos például az információszabadság, a szólásszabadság, a sajtószabadság, a személyi szabadsághoz való jog, mit jelent a hátrányos megkülönböztetés tilalma, az emberi méltóság vagy a vallásszabadság, azaz miért védjük az emberi jogokat és mit veszítenénk azok nélkül. A pályázatra hivatásos filmesektől, valamint referenciamunkával még nem rendelkező egyetemi, főiskolai hallgatóktól összesen 21 pályamunka érkezett. A beérkezett szinopszisokat négyfős zsűri bírálta el, melynek Báron György filmkritikus, Majtényi László jogtudós, az Eötvös Károly Intézet elnöke, Mészáros Antónia újságíró és Török Ferenc filmrendező voltak tagjai. A zsűri a kiválasztást követően szakmai tanácsaival is segítette az alkotók munkáját.

A díjazott kisfilmekben a jogállami alapértékek jelennek meg. A mérleg nyelve (Tóth Barnabás) az MTV székház előtti éhségsztrájk témáját dolgozza fel, a Front Office (Simonyi Balázs) és a Predatórium (Tímár Magdi, Szabó Éva) a diszkrimináció és az esélyegyenlőség, a Ne hagyd magad elnémítani! (Schvarcz Fruzsina), és A szabadság kézzel fogható (Borsody István, Boris Virág, Horváth Eszter) című filmek a szólásszabadság és a személyi szabadsághoz való jog kérdéseivel foglalkoznak, míg A jogállam nem szerencsejáték (Fatér Anna, Sipos Dániel, Vargha Bálint) a jogbiztonságról, a jogállam kiszámítható működésének fontosságáról szól.

A Jogod? Van! Filmezz jogállamot! pályázat díjazott alkotásai a Helsinki Bizottság YouTube csatornáján érhetők el: http://www.youtube.com/user/HelsinkiBizottsag

Kisfilmek:

Tóth Barnabás: A mérleg nyelve

Tóth Barnabás: A mérleg nyelve (rendezői változat)

watch?v=QdiMmH3bLXQ&feature=youtu.be

Simonyi Balázs: Front Office

Animációs kisfilmek:

Timár Magdi, Szabó Éva: Predatórium

Borsody István, Boris Virág, Horváth Eszter: A szabadság kézzel fogható

Különdíjas alkotások:

Schvarcz Fruzsina: Ne hagyd magad elnémítani!

Fatér Anna, Sipos Dániel, Vargha Bálint: A jogállam nem szerencsejáték

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság