Állás Adminisztratív koordinátor munkatársat keresünk

Hat és fél millió forint menedékkérők jogellenes fogvatartásáért

Az Emberi Jogok Európai Bírósága mai precedensértékű ítéletében megállapította, hogy Magyarország jogellenesen tartott fogva két elefántcsontparti menedékkérőt öt hónapon keresztül. Az ítélet több, a Magyar Helsinki Bizottság által régóta kifogásolt rendszerszintű problémát is jelez a magyarországi idegenrendészeti őrizettel kapcsolatban.

Paul Thibaut Lokpo és Ousmane Touré idegenrendészeti őrizetét 2009 márciusában rendelték el. Ezt követően hamarosan menedékkérelmet nyújtottak be, amelyről a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) megállapította, hogy nem nyilvánvalóan megalapozatlan, ezért érdemben vizsgálni kell. A BÁH azonban e döntése és a világos jogszabályok ellenére sem szabadította a két menedékkérőt, akik ezért a Nyírbátori Városi Bírósághoz fordultak jogorvoslatért, amely azonban formális indoklással rendre elutasította kérelmeiket.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletében kritizálta a hosszú ideig tartó fogvatartást, amely nem állt arányban annak egyetlen céljával, a kiutasítással, amit soha nem hajtottak végre. A Bíróság szerint az „önkényesség határát súrolta”, hogy a panaszosok szabadításáról soha nem született írásos és megfelelően indokolt döntés, amely így nem is képezhette hatékony jogorvoslat tárgyát. A Bíróság ismét leszögezte, hogy a fogvatartás alapjául szolgáló nemzeti jogszabályoknak minden esetben hozzáférhetőnek és pontosnak kell lenniük, alkalmazásuk pedig legyen kiszámítható. Jogellenes, ha az illetékes hatóság nem indokolja részletesen az őrizet elrendelését. Mindezek fényében a Bíróság megállapította, hogy ügyfeleink őrizete törvénysértő volt és ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményével.

A Legfőbb Ügyészség a Helsinki Bizottsággal egyetértve korábban hiába jelezte a BÁH-nak és az illetékes minisztériumnak az őrizet jogellenességét, az állami hatóságok a Bíróság által is jogsértőnek talált gyakorlatot nem voltak hajlandók megszüntetni. Ez a mulasztás több mint hat és félmillió forintjába kerül a magyar adófizetőknek.

„Az ítélet megerősíti a Helsinki Bizottság részéről évek óta hangoztatott kritikákat, az ügy jelentősége pedig jócskán túlmutat két menedékkérő jogellenes fogvatartásának tényén, mivel rendszerszintű problémákra is felhívja a figyelmet.” mondta Fazekas Tamás, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje.

A döntés teljes szövege angol nyelven itt olvasható.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság