Az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletét tartsa tiszteletben a Kormány!

Navracsics Tibor miniszter azt javasolja, hogy Magyarország ne hajtsa végre a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság által vele szemben hozott elmarasztaló döntést.

A Parlamentnek 2012. április 20-án, pénteken benyújtott határozati javaslatában  dr. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter  azt javasolja, hogy Magyarország ne hajtsa végre a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság által vele szemben hozott elmarasztaló döntést. A nemzetközi bíróság tavaly ősszel már második esetben állapította meg, hogy a vörös csillag nyilvános viselésének büntetőjogi tilalmával Magyarország megsérti az Európai Emberi Jogi Egyezményben biztosított szólásszabadsághoz való jogot. A határozati javaslat értelmében a kifogásolt paragrafus továbbra is érvényben maradna, és Magyarország nem fizetné ki a bíróság által megítélt kártérítést sem. A nemzetközi bíróság tavaly ősszel már második esetben állapította meg, hogy a vörös csillag nyilvános viselésének büntetőjogi tilalmával Magyarország megsérti az Európai Emberi Jogi Egyezményben biztosított szólásszabadsághoz való jogot. A határozati javaslat értelmében a kifogásolt paragrafus továbbra is érvényben maradna, és Magyarország nem fizetné ki a bíróság által megítélt kártérítést sem.

A jogi relevanciával nem, de politikai jelentőséggel bíró határozat az elmúlt 20 évben példa nélküli módon egy hatályos nemzetközi szerződés megsértésére és figyelmen kívül hagyására buzdítja a magyar Országgyűlést és a kormányt.

Alulírott szervezetek felhívjuk dr. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy vonja vissza a H/6854 sz. határozati javaslatot, amelynek elfogadásával a Parlament kimondaná, hogy Magyarország nem hajlandó végrehajtani az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítéletét. Felszólítunk minden országgyűlési képviselőt, hogy a határozati javaslat beterjesztése esetén arra szavazzon nemmel.

Egyetlen országgyűlési képviselő vagy párt sem kért vagy kapott felhatalmazást arra a választóitól, hogy Magyarország megszegje az Európa Tanács tagjaként rá háramló kötelezettségeit. Emlékeztetjük a kormányt és az összes demokratikus értékeket valló, az Európai Uniós tagság mellett elkötelezett képviselőt arra, hogy az Európai Unió éppen csatlakozni készül az Európai Emberi Jogi Egyezményéhez, és az Emberi Jogok Európai Bíróságának gyakorlata irányadó az uniós jogfejlesztés és jogalkalmazás szempontjából is. Az Európa Tanácsban viselt tagságból fakadó kötelezettségek megszegésével Magyarország tehát egy újabb frontot nyithat meg az Európai Unióval folytatott viták küzdőterén, ráadásul olyan kérdésben, amelyben a kormány álláspontja védhetetlen. Ennek minden felelőssége a határozati javaslat benyújtóját és az azt megszavazókat terheli, a következményeket pedig minden magyar állampolgár viselni fogja.

Budapest, 2012. április 24.

Amnesty International Magyarország
Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete
CivilMédia Nonprofit Kft.
Eötvös Károly Közpolitikai Intézet
Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány
Friss Gondolat Egyesület
Független Rendőr Szakszervezet
Háttér Társaság a Melegekért
Labrisz Leszbikus Egyesület
Magyar Helsinki Bizottság
Magyar LMBT Szövetség
Magyarországi Európa Társaság
Mental Disability Advocacy Center
Minority Rights Group Európa
Nemzeti Etnikai és Kisebbségi Jogvédő Iroda
Partners Hungary Alapítvány
PATENT Jogvédő Egyesület
Romaversitas Alapítvány
Szimpozion Egyesület
Szivárvány Misszió Alapítvány
Társaság a Szabadságjogokért
Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság