#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

Új jelentés az európai jogvédők fokozódó kriminalizálásáról

A menedékkérők démonizálása az első lépés a velük szolidaritást tanúsítók elleni támadásokhoz. Az Emberi Jogok Nemzetközi Szövetsége (FIDH) és a Kínzásellenes Világszervezet (OMCT) ma közzétett jelentése a szolidaritás kriminalizálásának mintáit elemzi a menedékkérők jogait Európa-szerte védelmezők szempontjából.

 

Az elmúlt években Európában drámai mértékben megszaporodtak az emberi jogi szervezetek és a menedékkérők jogainak védelmében dolgozó aktivisták elleni támadások. A menedékkérők halálozása is megugrott: csak 2021 első felében 1146 ember vesztette életét a Földközi-tengeren, 2014 óta pedig több mint 40 000 ember fulladt vízbe. A menekülőket elrettentő és a határok lezárását célzó politikák azonban továbbra is felülkerekednek az emberi jogok tiszteletben tartásán és az életek megmentésén az Európai Unió és a tagállamok szintjén is. Ezzel párhuzamosan a civil tér is szűkül a régióban, ami megnövelte a nyomást azokra az egyénekre és szervezetekre, amelyek továbbra is felemelik szavukat a menedékkérők jogainak védelmében, és segítséget nyújtanak a bajba jutott embereknek Európa szárazföldi és tengeri határain.

Az Emberi Jogok Nemzetközi Szövetsége (FIDH) és a Kínzásellenes Világszervezet (OMCT) ma közzétett jelentése a szolidaritás kriminalizálásának mintáit elemzi a menedékkérők jogait Európa-szerte védelmezők szempontjából. Eredményei 11 európai ország szervezeteivel és jogvédőivel, valamint a témával európai és globális szinten foglalkozó civilekkel készült 20 interjún alapulnak. A szakértők három visszatérő mintázatot figyeltek meg: ellenséges környezet megteremtése, megbélyegző, gyakran gyűlöletbeszédnek minősülő narratívák terjedése a menedékkérők és a védelmükben dolgozók ellen, valamint a jogvédők és szervezeteik munkájának akadályozása, ami bizonyos esetekben büntetőeljárás alá vonáshoz vezet.

Az Európába jutás biztonságos és legális csatornáihoz hozzá nem férő menedékkérők démonizálása az első lépés a velük szolidaritást tanúsítók elleni támadásokhoz. A megbélyegzés és a gyűlöletbeszéd sok esetben a jogvédők elleni erőszak-cselekményekig is eljut. A lejárató kampányok, a rágalmazás és a nyilvános vádak oda vezettek, hogy számos szervezetet bezártak vagy betiltottak. A jelentés külön fejezetekben foglalkozik Magyarországgal és a magyar jogvédők kriminalizálásával.

A jelentés egy nappal azelőtt jelent meg, hogy az Európai Unió Bírósága (EUB) döntést hoz arról, a menedékkérők segítőinek büntetőjogi fenyegetése uniós jogba ütközik-e.

A jelentés teljes terjedelmében innen tölthető le (angol nyelven)>>

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság