#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

Észrevételek a rendészeti tárgyú törvények tervezett módosítása kapcsán

A Magyar Helsinki Bizottság véleményezte az egyes rendészeti tárgyú törvények módosításáról szóló törvény tervezetét. A törvénytervezethez fűzött vélemény egyebek mellett kritizálja a szolgálati viszony létesítésére vonatkozó szabályokat, és felhívja a figyelmet az alulszabályozott területekre, továbbá javaslatokat fogalmaz meg annak érdekében, hogy javuljon a rendőri intézkedésekkel szemben benyújtott panaszok vizsgálatának hatékonysága.

Translation is available for this content

Switch to English

A Magyar Helsinki Bizottság álláspontjában felhívja a figyelmet arra, hogy az ún. megbízhatósági vizsgálatok keretében „kiprovokált” jogsértések miatt indult eljárások a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának esetjoga alapján sértik a tisztességes eljáráshoz való jogot. A Helsinki Bizottság üdvözlendőnek tartja, hogy a tervezett jogszabályszöveg a korábban bűncselekményt elkövetőket meghatározott ideig nem engedi szolgálati jogviszonyt létesíteni. A szervezet álláspontja szerint ugyanakkor a szabályozás tartalma felülvizsgálandó: indokolt lenne a személy elleni erőszakos bűncselekmények miatt korábban elítéltek feltétlen kizárása a szolgálati viszony létesítéséből, viszont nem helyes az, hogy a gondatlan bűncselekményt elkövetőket is akár nyolc évig elzárják a rendőri pályától, különösen akkor nem, ha a bűncselekménynek semmi köze az ellátandó szolgálati feladathoz.

A Helsinki Bizottság véleménye szerint a törvénytervezet fontos kérdéseket nem szabályoz. Az álláspont részletesen kifejti, hogy milyen módosításokra van szükség annak érdekében, hogy a rendőri intézkedések ellen benyújtott panaszok vizsgálatát végző Független Rendészeti Panasztestület hatékonyan láthassa el feladatát. A Helsinki Bizottság meglátása szerint problémát jelent továbbá, hogy az előállítottak fogvatartási körülményeivel, a motozás egyes részletszabályaival és az intézkedő rendőrökről készített kép- és hangfelvételekkel kapcsolatos szabályozás mind-mind várat magára. A szervezet véleménye szerint indokolt lenne előírni, hogy a rendőr köteles intézkedéséről írásbeli igazolást kiállítani, illetve egyes esetekben jegyzőkönyvet készíteni, mert ennek hiányában utólag nem bizonyítható, hogy mi történt egy rendőri intézkedés során.

A tervezet szövegét itt, a Magyar Helsinki Bizottság észrevételeit pedig itt olvashatja.

*

A megbízhatósági vizsgálatra vonatkozó rendelkezéseket a Belügyminisztérium a szakszervezetek tiltakozása nyomán módosította.

 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság