Érvénytelen lett a kényszernépszavazás

A mai népszavazáson győzött az emberség és a józanság a gyűlölet és a félelem felett. A Magyar Helsinki Bizottság üdvözli ezt. A kormány hosszú hónapok óta mindent a kényszernépszavazásnak és az azt kísérő példátlan gyűlöletkampánynak rendelt alá. Mindez nem volt elég arra, hogy a szavazópolgárok többségét rábírja a választási részvételre. Az pedig, hogy a saját Alaptörvényét is semmibe véve érvényesnek tekinti a kormány az érvénytelen szavazást, igazolja eredeti kritikánkat: ennek a népszavazásnak semmi jelentősége nem volt. Figyelemreméltó, hogy mintegy 200 ezren szavaztak érvénytelenül, és utasították el tudatosan meg aktívan a kormány provokációját.

kormanyak is tudnia kellene

A mai érvénytelen népszavazás egyértelműen megmutatta, hogy az idegenellenesség felszítása mint elterelő hadművelet csak ideig-óráig működik. A végtelenségig azonban nem lehet az egészségügy, az oktatás, a korrupció, a szegénység és az elvándorlás kezelése helyett állandóan a migránsokkal riogatni. A magyar választópolgárok többsége megértette, hogy másfél éve folyamatosan félrevezetik. Ők méltán lehetnek magukra büszkék.

A kormány közel 12 milliárdnyi adóforintot költött propagandára, ezt tetézi a népszavazás 5 milliárdos szervezési költsége. Ehhez képest most már a kormányfő is arról beszél, hogy mindegy érvényes-e a népszavazás vagy sem, az általuk bevezetni kívánt törvényeket mindenképpen meghozzák. A Magyar Helsinki Bizottság a kezdetektől fogva ugyanezt mondta: nincs értelme és közjogi jelentősége ennek a népszavazásnak, ezért az visszaélés volt a demokrácia egyik legfontosabb intézményével. Érveinket akkor leseperték. Most a választók előtt kell elszámolnia a kormánynak, miért is kellett értelmetlenül 17 milliárdot – 100 ezer állampolgár átlagos havi bérét – elherdálnia a semmiért.

Mi, magyarok egy nagyszabású és veszélyes politikai manőver szánalmas bukásának vagyunk ma tanúi. Ennek maradéktalanul örülhetünk. Annak viszont már nem, hogy a kormány több millió tisztességes, a családjáért és hazájáért felelősséget érző magyar választót tévesztett meg, mondván, ők a „nem” szavazatukkal majd „megvédik az országot”, és „üzennek Brüsszelnek”. Az ő hazudozással megszerzett voksaikat úgy próbálja felhasználni a kormány, hogy azokkal sikeresnek állítsa be majd referendum eredményét. Ennél csak az az elképesztőbb, hogy a sok millió távolmaradó nem létező voksait is magának tulajdonítja annak érdekében, hogy az elbukott kezdeményezését utólag igazolja. Ez azonban éppúgy hazugság, mint amilyen hazugság lenne az ellenkezője. A nem szavazókról soha nem tudhatjuk meg, hogy mi volt az álláspontjuk.

A Helsinki Bizottság más civil szervezetekkel együtt arra hívta fel a választókat, hogy érvénytelen kérdésre adjanak érvénytelen választ. A mostani szavazáson mintegy 200 ezer szavazópolgár tett így. Más népszavazásokon még megközelítően sem voltak ennyi érvénytelen voks. Ez a lesajnált és démonizált civil csoportok nagy sikere.

A közpénzből felkorbácsolt gyűlölet azonban nem múlik el holnap reggelre – hiába terheli ezért a felelősség a kormányt, a következményekkel mindannyiunknak kell majd együtt élnünk. Családok, barátok vesztek már össze, aktivistákat vertek meg, fejkendős nőket aláztak meg. Ebből a gyűlöletből pedig nem lesz nemzet.

Itt az idő, hogy az eredmény láttán a kormány végre felhagyjon a gyűlöletpropagandával, és kezdjen el végre felelősségteljesen kormányozni. A nemzetközi migráció és a menekülők ügyében nincs értelme a külön utas megoldásoknak, partnerek és párbeszéd nélkül nem fog menni. Ezt a magyar választók megértették, erről is tanúskodik a mai eredmény.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság